marți, noiembrie 28, 2023
EDUCAȚIEEditorialul de luni: Redeschideți școlile sau legalizați homeschooling-ul

Editorialul de luni: Redeschideți școlile sau legalizați homeschooling-ul

Ministerul Educației a anunțat că nu se pune problema ca școala să înceapă pe 11 ianuarie, dar PRO TV a aflat că există totuși un plan pentru ca elevii să se întoarcă în bănci pe 8 februarie.

Nimeni nu știe ce cuprinde acest „plan” și ce se poate schimba în trei săptămâni, astfel încât ce nu se poate pe 11 ianuarie, să se poată pe 8 februarie.

În orice caz, școala online este un dezastru, iar copiii trebuie să revină în bănci. Fiecare zi în care Guvernul ține copiii cu ochii în ecrane este o zi pierdută, iar decizia de a nu trimite copiii la școală este pur și simplu criminală.

În condițiile în care mii de oameni s-au înghesuit și se înghesuie la munte, la petreceri de Anul Nou și de Crăciun și se vor înghesui în continuare, ce motivație mai poate exista pentru a nu permite unor copii să se ducă la școală? Oricum în sălile de clasă e mai puțin aglomerat decât a fost în mall-uri în ultimele două săptămâni. Adică, la petreceri și la shopping putem merge, dar la școală ba?

În mediul rural școlile trebuie deschise imediat. Cazurile de infecție la țară sunt rare, iar copiii sunt oricum puțini. Acolo se pot amenaja foarte ușor clasele astfel încât copiii să nu stea prea aproape unul de altul. De ce să fie chinuiți în fața unui ecran? Poate fără semnal, iar destui poate n-au nici curent electric.

Părerea mea este că motivul real pentru care nu se deschid școlile este constituit de refuzul profesorilor. Și este (încă) o notă proastă pentru această categorie socială. Ceea ce-am spus în scrisoarea deschisă adresată profesorilor rămâne valabil și azi: cui îi e teamă, să nu se ducă la școală, să ceară ieșirea la pensie, dar în niciun caz să nu sacrifice viitorul copiilor noștri stând acasă pe banii…noștri. Culmea tupeului, nu doar că unii vor să stea acasă pe banii altora, dar se arată revoltați și pentru că nu li se măresc salariile!

„Dacă profesorii au pretenția ca părinții să se ocupe și cu predarea fizicii, geometriei, chimiei sau gramaticii, așa cum e acum, cu școala online, atunci să mi se dea voie, legal, să fac cu copilul școală acasă. Vor rămâne și profesorii cu clase mai mici. Să ne dea și statul scutire pentru taxele pe care le plătim pentru școală. Ca în Vest. Și gata. Flexibilitate, agilitate, pregătire pentru viață.
Iar părinții care vor școală online să rămână cu profesorii care vor școală online sub stăpânirea unui guvern care vrea țară online.
Dacă profesorii au dreptul de a nu merge la școală din pricini de freedom of choice, și părinții, în numele aceluiași principiu, ar trebui să aibă dreptul de a-și trimite copiii la școală sau de a-i ține la școala de-acasă dacă profesorii nu vor să vină la școală. Acum guvernul are toate drepturile asupra corpului copiilor, pe care îi alungă din școală, iar profesorii au toate drepturile asupra minții și sufletului copiilor, pe care le stâlcesc prin internet. Oricum, dreptul copiilor la școlarizare plus dreptul lor și al părinților de a avea control asupra propriei persoane este mai tare decât unicul drept al profesorilor de a avea control asupra propriei persoane”, spune Mircea Platon, autorul volumului „Deșcolarizarea României. Scopurile, cârtițele și arhitecții reformei învățământului românesc”, o carte ce trebuie citită de fiecare părinte și profesor din România.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate