OPINIIEditorialul de luni: De ce nu voi părăsi facebook și nu mă...

Editorialul de luni: De ce nu voi părăsi facebook și nu mă voi muta în altă parte

Este un adevărat val de indignare pe facebook-ul românesc, mai ales pe zona conservatoare-naționalistă, față de acțiunile facebook și twitter de a-l cenzura pe președintele Donald Trump. Și pe bună dreptate.

Indignarea este însă însoțită de îndemnul de a ne muta cu toții pe rețele sociale alternative, de tipul Parler, Gab sau MeWe și în consecință, de a părăsi facebook, youtube și twitter.

O spun din capul locului: părăsirea facebook și youtube de către utilizatorii cu vederi conservatoare constituie o gravă eroare. Din mai multe motive.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Primul și cel mai important este că românii nu sunt americani. Dacă americanii sunt bine definiți ideologic, la noi situația nu este așa. La noi, vorba lui Caragiale, „tot românul e imparțial” și nu simte utilizarea facebook ca pe o acțiune în sprijinul sau în contra ideologiei sale. Nu consideră că cenzurarea lui Trump ca pe un eveniment cu mari implicații pentru viața lor, ci „o bătălie politică, la ei acolo”.

Tot așa, pentru că nu sunt americani, majoritatea românilor nu au auzit de alte rețele sociale. Să nu uităm că în România, Twitter este un eșec. Singurele alte rețele sociale care funcționează în România sunt tik tok și Instagram, și asta pentru că ele sunt folosite pentru divertisment. Distracție.

Al doilea motiv: dacă noi, conservatorii autohtoni, vom părăsi facebook și youtube, nu vom face decât să lăsăm milioane de români expuși numai la mîndruțe, caramitri și alții ca ei. Vom părăsi câmpul de luptă. Sunt mii de tineri care-și fac acum primele conturi de facebook: ce facem cu ei? Îi lăsăm expuși doar la progresism? Oricât ar fi de măsluiți algoritmii, realitatea ne arată că materialele conservatoare pătrund și devin virale pe facebook, pentru că rețeaua nu poate face singurul lucru care le-ar opri cu adevărat:  nu poate opri omul, prin voință proprie, să apese butonul „share”. Însă dacă vom pleca noi de bună voie, chiar asta se va întâmpla: nimeni nu va mai apăsa pe „distribuie” la materialele de valoare. Plecarea noastră ar fi cel mai mare cadou pentru secta caramitrilor.

Al treilea motiv, dar nu cel din urmă: conservatori asumați în România sunt doar câteva zeci de mii, maxim. Nu este suficient pentru a începe un trend, o migrare în masă a românilor în altă parte. Ce-am face acolo? Ne-am felicita unii pe alții? Repet, România nu-i America și trebuie să gândim în termenii de-aici, a realității din teren.

Prima recomandare pe care o fac este rămânem pe facebook, să luptăm cu inteligență, să contestăm orice abuz și să dăm „share” tuturor celor care gândesc ca noi.

De asemenea, vă recomand să treceți cu toții pe Telegram, o aplicație foarte discretă, cu funcționalități excepționale, pe care deja o folosesc de ani de zile. Acolo, pe canalul R3Media, găsiți toate materialele noastre și le puteți distribui ușor.

La luptă!

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...