VIDEODorin Chirtoacă, candidat la Președinția Moldovei: Ion Antonescu nu este un criminal...

Dorin Chirtoacă, candidat la Președinția Moldovei: Ion Antonescu nu este un criminal de război, dar este un mare patriot român, care a avut neșansa să fie aliatul cui a fost

Dorin Chirtoacă (foto), fostul primar al Chișinăului și actual candidat la Președinția Republicii Moldova din partea blocului electoral „Unirea”, a spus în cadrul unei emisiuni de la TV8, că Mareșalul Ion Antonescu nu a fost un criminal de război, ci un mare patriot român.

„Unirea este mai presus de integrarea europeană, a fost, este și va fi. În 1989 acest popor s-a ridicat pentru unire, nu pentru integrarea europeană.

Există chestiunea cu Europa și chestiunea cu Unirea. Europa înseamnă o integrare europeană mai profundă, care nu înseamnă doar valorile europene legate de pragmatism, bunăstare, etc, dar înseamnă și demnitate națională, înseamnă care înseamnă și lucruri care țin de adevărul istoric, de deportări, de foamete, de ocupație, de faptul că Antonescu nu este un criminal de război, dar este un mare patriot român, care a avut neșansa să fie aliatul cui a fost…al lui Hitler”, a spus Chirtoacă în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8.

Ion Antonescu a fost conducătorul statului român în perioada 6 septembrie 1940-23 august 1944 și a fost condamnat la moarte pentru crime de război de către Tribunalul Poporului – instituție înființată de regimul de ocupație sovietic pentru a-i judeca pe liderii fostului regim.

„Procesul lotului Antonescu, bazat pe Legea nr. 312 din 12 aprilie 1945, s-a desfășurat în limitele amatorismului, Completul de Judecată fiind alcătuit din președintele A. Voitin Voitinovici, un tânăr magistrat de 28 de ani din anturajul lui Lucrețiu Pătrășcanu, Constantin Bâlcu, magistrat, cărora li s-au adăugat următorii judecători populari: Vasile Niță – muncitor, Ioviță Dumbravă – plugar, Nicolae Dinulescu – asistent universitar, Remus Dragomirescu – avocat, Constantin Titulescu – muncitor, Constantin Lăpușneanu – profesor. Acuzatori au fost avocatul Vasile Stoican, Dobrian Constantin, procuror-șef, și Dumitru Săracu. Ultimul fusese bucătar și chelner la „Capșa”, încadrat, în timpul procesului lotului Antonescu, la categoria muncitor”, a scris Evenimentul Zilei.

Procesul a durat doar 11 zile, Antonescu fiind executat pe 1 iunie 1946, la Jilava. În România, prin legea 217/2015, „este interzisă promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război”.

Alegerile din Moldova vor avea loc pe 1 noiembrie 2020.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...