EDUCAȚIEDocument Monitorul Oficial | Digitalizare: Normele privind identificarea cetățenilor la distanță prin...

Document Monitorul Oficial | Digitalizare: Normele privind identificarea cetățenilor la distanță prin mijloace video

Miercuri, 24 noiembrie 2021, a fost publicată în Monitorul Oficial decizia președintelui Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) prin care sunt aprobate normele privind reglementarea, recunoașterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanță utilizând mijloace video, informează HotNews.

„Normele prevăd ca identificarea să se realizeze prin tehnologii digitale inovatoare care folosesc inteligența artificială și/ sau procese machine learning – cum ar fi aplicațiile care realizează identificarea unei persoane și/sau verificări ale actelor de identitate prin capturi de imagini digitale, măsurători ale semnalmentelor biometrice faciale, comparare de imagini – sau tehnologia NFC încorporată în documentele electronice de identitate.

Normele asigură faptul că identificarea se face la cel mai înalt nivel de securitate. Fiecare platformă care va realiza video-identificarea va trece printr-un proces complex de audit și va fi avizată de Autoritatea pentru Digitalizarea României”, a precizat Octavian Oprea, președintele ADR.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Se vor supune normelor privind identificarea video la distanță, următorii:

  • prestatorii de servicii de încredere;
  • prestatorii de servicii de plată;
  • instituțiile de credit;
  • instituțiile financiare nebancare;
  • organismele din sectorul public;
  • terții de verificare a identității.

În procesul de video-identificare, cetățeanul va avea nevoie de un dispozitiv electronic cu care să captureze imagini ale feței și imagini cu cartea de identitate sau pașaportul. De asemenea, acesta va trebui să fie identificat într-o bază de date.

Pe parcursul procedurii de video-identificare, cetățeanului i se pot adresa diverse întrebări pentru ca platforma să se asigure că în fața laptopului sau a telefonului nu este o altă persoană decât cea din documente.

După ce acești pași au fost parcurși cu succes, ultimul pas este confirmarea cu un factor de autentificare suplimentar, prin transmiterea către cetățeanul care parcurge procedura de identificare a persoanei la distanță a unui cod de unică folosință (One Time Password – OTP), sau prin transmiterea unui link cu o durată limitată, special creat în acest scop, generat în mod individual (prin e-mail sau SMS).

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Normele vor intra în vigoare în 30 de zile, dar operatorii economici sau instituțiile care vor folosi identificarea la distanță prin mijloace video au la dispoziție o perioadă de 8 luni (240 de zile) pentru a se pune în acord cu acestea.

Această perioadă de armonizare tehnică asigură că platformele tehnologice dezvoltate până acum în această direcție pot fi adaptate normelor fără a exista o perioadă de întrerupere.

Doar prin digitalizare și prin folosirea celor mai noi tehnologii vom putea să răspundem nevoilor reale ale cetățenilor și să așezăm pe piloni stabili modernizarea instituțiilor publice.

„Autoritatea pentru Digitalizarea României a lansat astăzi Sistemul Național de Interoperabilitate (SNI), platforma care va interconecta, pentru prima dată, bazele de date ale administrației publice din România.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

SNI poate fi accesat de instituțiile interconectate în sistem, fiecare având un modul specific de acces. Cetățenii pot accesa SNI la adresa https://cetatean.gov.ro. (…)

Ghidul de utilizare al platformei SNI de către cetățeni este disponibil în format PDF aici: https://bit.ly/GhidUtilizareCetateanSNI.”, scrie pe pagina de Facebook a ADR.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate