vineri, aprilie 12, 2024
ACTUALITATEDiscuție Biden - Xi Jinping: China solicită un dialog SUA - Rusia...

Discuție Biden – Xi Jinping: China solicită un dialog SUA – Rusia pe teme de securitate. Biden a avertizat Beijingul să nu ajute militar Rusia

Liderii de la Washington și de la Beijing au discutat vineri, despre războiul din Ucraina, așa cum se anunțase zilele trecute.

Președintele american Joe Biden i-a descris vineri președintelui Chinei Xi Jinping „implicațiile și consecințele” dacă Beijingul oferă sprijin material Rusiei în timp ce aceasta efectuează un atac brutal asupra orașelor și civililor ucraineni”, a spus Casa Albă, relatează AFP și Reuters.

China solicită în schimb Statelor Unite și NATO să aibă un „dialog” cu Rusia privind „preocupările de securitate” de la Moscova și Kiev, într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe publicat la finalul schimbului.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media

Beijingul reia aici o temă dragă președintelui rus Vladimir Putin, care justifică invadarea Ucrainei prin nevoia de a-și proteja țara împotriva dorințelor expansioniste ale alianței militare occidentale, potrivit acestuia, scrie Hotnews.

Nici acest text de la minister și nici elementele difuzate de televiziunea chineză nu vorbesc despre un „război” în Ucraina, cel mult despre o „criză” sau o „situație”.

Cei doi lideri și-au semnalat dorința de a „ține deschise canalele de comunicare” în cadrul acestei întâlniri, care a durat aproape două ore

Xi Jinping reia tema Taiwanului în fața lui Biden

Xi Jinping a profitat de asemenea de discuție pentru a-l avertiza pe Biden, spunând că „gestionarea greșită a problemei Taiwanului ar avea un impact negativ asupra relației bilaterale”.

China pretinde suveranitatea asupra insulei, care se bucură de sprijinul SUA în domeniul apărării.

Tăcere la Casa Albă

La mai bine de trei ore de la încheierea convorbirii, Casa Albă încă nu comunicase despre conținutul său.

Ulterior, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că administrația Biden este în continuare îngrijorată de faptul că China ia în considerare să răspundă cererii Rusiei de a o ajuta cu echipament militar.

„Avem această îngrijorare. Președintele a detaliat care ar fi implicațiile și consecințele dacă China oferă sprijin material Rusiei în timp ce aceasta conduce atacuri brutale împotriva orașelor și civililor ucraineni. Și asta este ceva ce vom urmări și lumea va urmări”, a spus Psaki.

Joe Biden a mers pentru această conversație în camera ultra-securizată a Casei Albe de unde Statele Unite își desfășoară cele mai riscante operațiuni și cele mai grele negocieri.

Wendy Sherman, numărul doi în diplomația americană, expusese clar miza conversației de vineri la CNN: „Vrem ca Partidul Comunist Chinez, care este o putere foarte importantă pe scena internațională (…) să înțeleagă că viitorul lor este cu Statele Unite, cu Europa, cu alte țări dezvoltate și în curs de dezvoltare. Viitorul lor nu este să-l sprijine pe Vladimir Putin.”

Avertizare

După tonul mai amenințător adoptat joi de șeful diplomației americane Antony Blinken, SUA au îndulcit puțin discursul în fața Chinei.

„Suntem îngrijorați că intenționează să asiste direct Rusia cu echipamente militare care ar fi folosite în Ucraina. Președintele Biden va vorbi mâine cu președintele Xi și îi va clarifica de ce China va fi responsabilă pentru orice act care vizează sprijinirea agresiunii Rusiei și că nu vom ezita să-i impunem costuri”, a declarat presei secretarul de stat.

Acesta este cel mai clar avertisment emis de Statele Unite de la începutul invaziei Ucrainei, care deja criticase China pentru „alinierea” sa cu Rusia.

Pentru Joe Biden, cele două superputeri sunt cu siguranță destinate să se angajeze într-o competiție nemiloasă pe plan economic și strategic, dar menținând un dialog suficient pentru ca această confruntare să nu fie un factor de haos la nivel internațional.

Dar această viziune a președintelui american nu ar rezista sprijinului deschis din partea Chinei către Rusia, manifestat prin livrări de arme sau prin acorduri economice și financiare care oferă Moscovei mijloacele de a ocoli cel puțin parțial sancțiunile occidentale foarte severe.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE