marți, noiembrie 28, 2023
OPINIIDespre claritate morală, în contextul zilei de 23 august

Despre claritate morală, în contextul zilei de 23 august

Nu știu dacă știți, dar pe 23 august statul român sărbătorește Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului și Nazismului și a Ziua Națională a Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului (în ACEASTĂ ordine).

Tot azi, autoritățile și, în general, oamenii de bine ne vorbesc despre binefacerile actului făcut la 23 august 1944 de Regele Mihai I și anume ieșirea din alianța cu Germania și intrarea în coaliția occidentalo-sovietică.

Tot ei, precum premierul Nicolae Ciucă azi, evită să menționeze faptul că această ieșire ne-a aruncat într-o robie comunistă și o teroare fără egal în istorie. Dar nu asta contează. Altceva vreau să remarc.

În zilele noastre, avem o țară aflată într-o situație similară cu cea cu care se afla România în 1944: atacată de ruși, cu o parte din teritoriul național ocupat și cu război total. E vorba de Ucraina, bineînțeles.

Dar astăzi, Ucrainei nu i se cere să facă ce-a făcut România în 1944. Ba chiar, un astfel de gest ar fi considerat „pactizare cu inamicul”. Și totuși, când au făcut românii acest gest, „un act temerar și salvator deopotrivă” (cf. Nicolae Ciucă), autorii săi sunt lăudați!

Nu-mi pasă de Ucraina, îmi pasă de România. Dacă Ucrainei i se spune să lupte, atunci noi de ce îi eroizăm pe cei care au făcut cedarea de la 23 august 1944? Și când zic cedare, spun CAPITULARE. Fără condiții, fără nimic.

Noi de ce n-avem voie să-i eroizăm pe cei care au dorit să lupte, cu toate forțele, împotriva comunizării țării? Atenție, nu vorbim de vreun comunism soft sau teoretic: ci de un stalinism brutal, barbar, cu lagăre, cu execuții sumare, cu tot tacâmul.

Azi se vorbește mult despre claritate morală. Păi care-i claritatea morală în a lăuda capitularea de la 23 august 1944, în fața răului absolut simbolizat de Stalin? Mai ales că știm ce-a urmat: sute de mii de deținuți politici, gropi comune, familii distruse, demolări, etc.

Claritatea morală ne cere să cerem altora să facă doar ceea am face și noi într-o situație similară: în realitate, în opinia celor care au acceptat siluirea Constituției și a tuturor drepturilor, claritate morală înseamnă a te situa mereu de partea celui puternic, astfel încât sacrificiile să le facă mereu alții.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

4 COMENTARII

 1. Ruşii au intrat in Praga şi Budapesta fàrà sà se sinchiseascà la mulți ani dupà ràzboi. Cine isi imagineazà cà ar fi ezitat sà ne transforme in RSS Româneascà dacà ne-am fi impotrivit in 45?

 2. Domnule Șomănescu,

  Dvs. citiți și ce scrie Stânga americană despre WWII și Democrație în general ? Afirmațiile dvs. au ținut cont și de pozițiile Stângii americane ?

  Eu nu am (nici pe departe) competența necesară să intervin în mod concret, la afirmațiile dvs. Vă pot spune că de câteva minute s-a încheiat prima dezbatere la MEC, și că reformele din învățământ și din economie nu sunt produse de URSS. (Dvs. sunteți de acord ?)

  Dvs. știți ce spune Stânga americană despre războiul din Ucraina ? Asta fiindcă este în desfășurare (de peste 8 ani) ȘI în acest 23 august de azi. Ne puteți detalia o paralelă România-Ungaria, relativ la WWII și anii următori (dacă nu și anteriori) ? Rămânea sau nu România și fără Basarabia, și fără Transilvania, POATE ? Și între doi prieteni, Ungaria și URSS ? Eu nu știu – dvs. știți ?

  Mulțumesc.

 3. 23 august 1944 este ziua capitularii neconditionate a Romaniei in fata tavalugului sovietic la care au participat si USA si UK. Aceasta s-a intamplat cu concursul unui grup de tradatori de tara in frunte cu regele, gen. Sanatescu, elemente din armata si serviciile secrete. Acestia au predat ulterior tara evreilor, varful de lance al bolsevicilor. Ceausescu a reusit cat de cat sa scoata tara din robia sovieto-evreiasca, sa restabileasca suveranitatea si demnitatea tarii si a patit ceea ce stim cu totii. La 22 decembrie 1989, un alt grup de tradatori de aceiasi sorginte cu cei din 1944 in frunte cu gen. Stanculescu, Brucan, elemente din armata si servicii secrete au preluat puterea si au predat ulterior tara acelorasi grupuri de interese straine ca si in 1944. Exista o simetrie aproape perfecta intre ce s-a intamplat la 23 august 1944 si ce s-a intamplat la 22 decembrie 1989. Cei doi conducatori ai Romaniei au avut aceiasi soarta, au fost asasinati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate