ACTUALITATEDeputatul AUR, Evdochia Aelenei: Toți românii din Ucraina merită să obțină cetățenia...

Deputatul AUR, Evdochia Aelenei: Toți românii din Ucraina merită să obțină cetățenia română

În contextul războiului din Ucraina, se înmulțesc vocile care cer protejarea comunității românești din această țară. Una dintre ele este a deputatului AUR, Evdochia Aelenei. Ea crede că românii din Ucraina trebuie să reprimească cetățenia română, atât pentru cei care au deținut-o înainte de 1944.

„Comunitatea românească din Ucraina beneficiază de sprijinul Autorităților, dacă mai sunt români rămași în Ucraina și dacă românii care au reușit să ajungă în țară beneficiază pe deplin de ajutor? În contextul situației create din cauza războiului din Ucraina, nu credeți că toți românii noștri din Ucraina merită să obțină cetățenie română? Chiar și toți ceilalți români aflați în toate colțurile lumii ar fi necesar să obțină cetățenie română cât mai urgent posibil. Convingerea noastră fermă este că, în situația creată, soluția corectă și justificată în cazul românilor din Ucraina, a doua comunitate națională neucraineană după cea rusă, este recunoașterea cetățeniei române pentru cei care au deținut-o legal și toți urmașii lor. Deținerea dublei cetățenii nu este o crimă nicăieri în Europa”, a declarat Aelenei.

O poziție asemănătoare a avut și deputatul Daniel Focșa, tot de la AUR. Acesta afirmă că statul român ar trebui să acorde o atenție sporită acestei comunități, atât în timpul, cât și la finalul conflictului.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul  „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

„Aşa cum am fost şi suntem alături de refugiaţii din Ucraina, aşa trebuie să fim alături de românii noştri, care nu ne au decât pe noi în faţa unui stat care nu le-a fost aproape nici pe timp de pace. Suntem alături de Ucraina, condamnăm ferm invazia militară a Federaţiei Ruse, dar să nu uităm de românii din Bucovina de Nord, Herţa şi Bugeac care au nevoie de noi mai mult ca niciodată.
Sper că după ce acest conflict se va fi terminat, atât etnicii români din Ucraina, cât şi cei din Ungaria, Serbia, Bulgaria, precum şi fraţii de peste Prut, să nu mai fie sprijiniţi doar cu vorbe dulci, ci cu investiţii majore în toate activităţile şi domeniile care ne păstrează identitatea nealterată. Căci un popor suntem, indiferent de locul unde suntem”, a declarat deputatul Dumitru Viorel Focșa.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar  Zeontal, pulbere dentara, cu continut de 100% pulbere de zeolit natural și vei contribui la susținerea siteului R3media

Românii din Ucraina constituie al treilea, ca și componență numerică, grup etnic din Ucraina, după ucraineni și ruși. Cei mai mulți etnici români locuiesc în regiunea Cernăuți (44,38%), în regiunea Odesa (30,22%), în Transcarpatia (7,85%), Nicolaev (3,21%) și Kirovograd (2,02%). După unele estimări, în Ucraina de azi trăiesc aproape o jumătate de milion de etnici români.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

3 COMENTARII

  1. Vrem teritoriile furate de U kraina înapoi la poporul român, Maramureșul istoric, Bucovina de Nord, Herța, Bugeacul,acum și fără prea multe comentarii din partea bufonului ,,jelenschi”.

  2. Parcă Ucraina nu recunoaște dubla-cetățenie.
    Decît să se mute români de pe ținuturile strămoșești și să le lase străinilor și dezrădăcinaților mai bine mutăm granița, firesc, istoric, să-i cuprindă.
    Ciudată propunerea deputatei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate