ȘTIRIDelia, Loredana sau Tudor Chirilă, pe lista artiștilor care au cerut bani...

Delia, Loredana sau Tudor Chirilă, pe lista artiștilor care au cerut bani de la Guvern. Ministerul Culturii: Finanțarea este de cel mult 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar/ Turcan: Alocăm circa 100 de milioane de euro

Peste 90 de artiști români, printre care Delia, Loredana, Ștefan Bănică sau Tudor Chirilă, au cerut includerea artiştilor în schema de ajutor de stat destinată sprijinirii sectorului cultural, care va beneficia, după cum a anunțat premierul Turcan, de o finanțare de circa 100 de milioane de euro.

La începutul acestei săptămâni, peste 90 de artişti români au solicitat, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Ludovic Orban, includerea artiştilor în schema de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul sectorului cultural.

În scrisoarea deschisă, artiştii subliniază că „existenţa sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artişti”.

Reacția de la Guvern nu a întârziat să apară.

Premierul Raluca Turcan a anunțat, marți, că schema de ajutor de stat pentru cultură va fi definitivată tot cu sprijinul artiştilor, după ce, în cursul zilei a avut o nouă serie de discuţii cu reprezentanţii artiştilor din România, transmite Agerpres.

„Ideea de la care am plecat când am gândit schema de ajutor de stat pentru cultură a fost să ajutăm întregul mediu cultural-creativ şi avem în vedere aproximativ 100 de milioane de euro pentru o schemă de ajutor de stat dedicată. Este important să vedem câţi artişti vor aplica pentru această schema”, a scris Turcan, pe pagina sa de Facebook, potrivit sursei citate.

Totodată, Ministerul Culturii a anunțat, marți, printr-un comunicat de presă, că actul normativ pentru aprobarea schemei de ajutor de stat destinate domeniului cultural va fi discutat cu potenţialii beneficiari pentru a putea fi îmbunătăţit.

Ministerul Culturii precizează în comunicat că plafonul maxim al fiecărui proiect cultural va fi de 800.000 euro/ beneficiar, finanțarea nerambursabilă fiind destinată următoarele domenii culturale: artele spectacolului (teatru, muzică, dans), artele vizuale (pictură, sculptură, film, fotografie), patrimoniu, carte, audio-vizual, educaţie culturală, sectorul cultural independent.

Potrivit Agerpres, lista a fost semnată de următorii artiști:

Adda, Alb Negru, Alessia, Alexia, Ami, Amna, Anda Adam, Andreea Bănică, Antonia, Alex Mladin, Bella Santiago, Bere Gratis, Bogdan Gridan, Bogdan Medvedi, Carla’s Dreams, Cargo, Cezar Guna, Compact, Connect-R, Cristina Vasiu, Dara, Datina, Debu, Delia, Delia Rus, Diana Brescan, Direcţia 5, DJ Project, Doddy, Edward Maya, Edward Sanda, Ellianne, EMMA, Etno, Fidas, Florin Ristei, Florian Rus, Friends, Gabriel Huiban, Gipsy Casual, Gloria & Balkan, Gran Error, Holograf, Hevito, Ho-ra, Horia Brenciu, Hvnds, Inna, Iris – Cristi Minculescu, Valter & Boro, Iris – Nelu Dumitrescu, Ionică Moroşanu, Jo, Jerry-Co, Kempes, Lavinia Goste, Lora, Loredana, Marius Zorilă, Manuel Riva, Mark Stam, Matteo, Maximilian, Mellinna, Misha, Misha Miller, Mr. Vik, Narcotic Sound, Olivia Addams, Paula Seling, Puya, Ro-Mania, Roxana Nemeş, Roxen, Ruby, Sasha Lopez, Shift, Sickotoy, Smiley, Sonny Flame, Spike, Sylvia by dj Rynno, Ştefan Bănică, Tavi Clonda, The Motans, Tobi Ibitoye, Trooper, Vama, Viky Red/ Pax, Voltaj, Vunk, wrs, 3 Sud Est, 6teen.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...