joi, iunie 13, 2024
ACTUALITATEPăcănelele distrug tot mai multe vieți. Psihiatrii au din ce în ce...

Păcănelele distrug tot mai multe vieți. Psihiatrii au din ce în ce mai mulți pacienți, autoritățile caută soluții

În ultimii ani, fenomenul jocurilor de noroc a luat amploare. Astfel, pe străzile orașelor din România, sălile de păcănele sunt prezente la tot pasul. Acest lucru, susțin medicii psihiatri, este extrem de periculos, mai ales pentru tinerii care pot cădea foarte ușor în această capcană. Astfel, indiferent de vârstă sau statut social, dependența de jocuri de noroc poate afecta pe oricine.

„Este vorba despre o dependenţă care poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau de statut. Lucrurile au luat o întorsătură şi mai gravă atunci când jocurile de noroc au început să fie prezente și în online. Acestea au devenit mai accesibile, practic sunt deschise non-stop”, declară dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, coordonator al programelor NoAddict, citat de Adevărul.

Potrivit acestuia, jocurile de noroc sunt un lucru foarte periculos, pentru că afectează grav viaţa socială, persoana respectivă începe să se ascundă, să mintă pentru a face rost de bani. „Este afectat întreg ecosistemul persoanei respective, este vorba despre o distrugere progesivă şi sistematică a funcţionalităţii persoanei respective şi nu doar pe plan financiar. Se poate ajunge la delincvenţă pentru a face rost de bani, la situaţii dificile. Acest trend, prin care păcănelele sunt promovate constant, ar trebui să fie oprit, să fie tăiat de la rădăcini”, mai spune dr. Ovidiu Alexinschi.

Autorităţile caută soluţii pentru diminuarea fenomenului. Recent, a fost aprobat în Senat, ca prim for decizional, un proiect legislativ care-şi propune să interzică jocurile de noroc prin mijloace de joc de tip slotmachine pentru firmele care nu au la sediile sociale sau secundare autorizate activități de jocuri de noroc și pariuri, clasa CAEN 9200.

„Se propune introducerea unei interdicții de utilizare a jocurile de tip slotmachine pentru persoanele juridice care desfășoară activități economice diferite de cele specifice codului CAEN 9200. Un astfel de fenomen, întălnit cu precădere în mediul rural, se extinde și permite accesul cu ușurință al minorilor”, potrivit documentului aflat în dezbatere.

Senatoarea AUR Rodica Boacă a explicat că jocurile de noroc sunt vicii, la fel ca şi alcoolul, tutunul, consumul de droguri şi pot pune în pericol viaţa tinerilor şi a oamenilor în general: „Astfel de legi sunt necesare. Jocurile de noroc, la fel ca alcoolul, tutunul, consumul de droguri sunt vicii”.

„Sunt profesoară şi sunt mamă şi, în numele tuturor părinţilor, vreau să îi felicit pe iniţiatorii acestei legi şi pe cei care o susţin. Astfel de legi sunt necesare şi, slavă Domnului, să fie cât mai multe pentru că doar aşa se va clarifica modul în care societatea alege să îşi securizeze perimetrul în care copiii lor se mişcă şi felul în care aceşti copii au sau nu acces la astfel de vicii. Jocurile de noroc, precum consumul de droguri, alcool, tutun creează vicii care pot pune în pericol viaţa lor, viaţa familiei şi nu puţine sunt cazurile de victime ale acestui viciu sau de părinţi care au trecut cu ai lor copii prin astfel de situaţii. Din punctul meu de vedere şi al AUR, astfel de spaţii în care se desfăşoară jocuri de noroc trebuie să fie cumva la marginea oraşului sau cumulate, nu ştiu, metropolitan astfel încât accesul să fie cât mai redus”, a afirmat de la tribuna plenului Senatului Boancă.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

 1. Asta rebuia să spuneți la 1989.

  Atunci nu știam că Democrația este o grămadă de oportunități, una peste alta:

  – joc de noroc – bun pentru industria de divertisment
  – bani pariați – bun pentru industria financiară
  – tratament – bun pentru industria medicală
  – articole pro și contra – bun pentru presă și industria publicitară
  – tineri expirați rapid – bun pentru reîmprospătarea populației

  Și cine mai știe câte alte beneficii.

  O creștere în cascadă a GDP la care rudimentara RSR nici nu visa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE