duminică, aprilie 21, 2024
ACTUALITATEDeclic va da în judecată Guvernul României pentru că nu a luat...

Declic va da în judecată Guvernul României pentru că nu a luat măsuri de combatere a schimbărilor climatice

Prin intermedul unui comunicat de presă, Comunitatea Declic a anunțat că va deschide o acţiune în instanţă împotriva Guvernului, căruia îi cere să ia măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice, în primul proces de acest fel din România, informează Cotidianul.ro.

„Premieră în justiţie: Declic dă statul în judecată şi cere obligarea Guvernului să ia măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice. Comunitatea Declic vă invită marţi, 31 ianuarie, la ora 11,00, la Curtea de Apel Cluj, unde activiştii de mediu, împreună cu avocaţii, depun actele pentru primul proces pe climă din România, deschis împotriva Guvernului. Declic cere judecătorilor să oblige Guvernul, prin Ministerul Mediului şi Ministerul Energiei, să adopte măsurile necesare pentru reducerea cu 55% a gazelor cu efect de seră până în anul 2030 şi pentru atingerea neutralităţii climatice până în anul 2050”, se arată în comunicatul de presă transmis, luni, de comunitatea Declic.

Astfel de procese au mai avut loc până acum în Europa, în țări precum Franţa şi Olanda, procese declanşate de societatea civilă împotriva statului. Potrivit aceleiași surse, activiştii de mediu au câștigat în instanţă, cele două state fiind obligate să asigure măsuri eficiente pentru atingerea neutralităţii climatice.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Povestiri rusești de Crăciun – Antologie și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„România nu are o lege a climei şi nici nu se aliniază la obiectivele europene asumate pentru reducerea gazelor cu efect de seră. Doar o decizie definitivă în instanţă poate obliga Ministerul Mediului şi Ministerul Energiei să ia toate măsurile necesare”, a declarat reprezentantul Comunităţii Declic, Cătălina Hopârteanu, citată în comunicatul menţionat.

De asemenea, Declic aduce în atenţia judecătorilor faptul că inactivitatea Guvernului afectează „dreptul la viaţă şi dreptul la viaţă privată, dreptul de proprietate, dreptul la un trăi decent, dreptul la un mediu sănătos şi durabil, precum şi dreptul la un viitor demn al generaţiilor viitoare etc”. Comunitatea consideră că statul „are obligăţia de a lua măsuri pentru a asigura un viitor sănătos şi durabil pentru toţi cetăţenii”.

„Odată cu acţiunea, Declic depune la instanţă o serie de studii şi rapoarte realizate de cercetători specializaţi care susţin nevoia adoptării urgente a măsurilor de combatere a schimbărilor climatice (…) Demersul vine în cadrul Campaniei Declic, prin care peste 50.000 de cetăţeni cer Guvernului măsuri pentru susţinerea investiţiilor în energiile verzi”, se mai menţionează în comunicat.

În plină luptă a guvernului Ciucă împotriva încălzirii globale, zeci de mii de români nu au curent electric. O femeie din Constanța a sunat la 112 pentru că moare de frig.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Declic = niste putori ordinare, agresive si antiromanesti. Sunt platiti de binecunoscutele “granturi”, ca sa faca orice pentru a submina Romania. Ce “excursii” ar merita astia prin niste beciuri, pana le iese o-en-gea-la din cap! E plina Romania de ong-uri agresive si galagioase, formate din putori si ticalosi care iau bani ca sa destabilizeze aceasta tara si din pacate, politicienii in loc sa le dea un sut in fund, ii cheama la negocieri! Ptiu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE