luni, aprilie 21, 2025
ACTUALITATEDecizie CJUE: Ordonanța anti-China anulată, companiile non-UE pot participa din nou la...

Decizie CJUE: Ordonanța anti-China anulată, companiile non-UE pot participa din nou la licitațiile publice din România

spot_img

Firma de avocatură Țuca, Zbârcea & Asociații a anunțat că a obținut o hotărâre semnificativă din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care vizează Ordonanța de Urgență nr. 25/2021 emisă de Guvernul României, scrie Puterea.

Este vorba despre ordonanța care prevedea excluderea operatorilor economici din state terțe față de Uniunea Europeană (UE) de la participarea la procedurile de achiziție publică din România.

Decizia CJUE are un impact major, întrucât o anulează, permițând astfel companiilor din țări precum China să participe din nou la licitațiile publice din România, scrie Economica.net.

În esență, CJUE a stabilit că legislația unui Stat Membru nu poate exclude operatorii din țările terțe de la procedurile de achiziție publică, atât timp cât aceasta contravine dreptului primar al Uniunii Europene.

Astfel, instanța europeană a subliniat că politica comercială comună a UE este de competența exclusivă a instituțiilor europene, iar orice act legislativ național care restricționează accesul la piață al operatorilor din afacerea UE nu poate fi aplicat.

Contextul litigiului și impactul deciziei

Decizia CJUE vine în urma unui proces început în primăvara anului 2022, în care Țuca Zbârcea & Asociații a reprezentat o asociere între compania română Astra Vagoane Călători și compania non-UE CRRC Qingdao Sifang, care a fost exclusă dintr-o licitație publică pentru achiziția a 20 de trenuri inter-regionale organizată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

Excluderea a intervenit după adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 25/2021, care impunea ca doar operatorii economici din țările care încheiaseră acorduri de acces liber la piață cu Uniunea Europeană să poată participa la licitațiile publice din România.

Avocații Țuca Zbârcea & Asociații au contestat această excludere și au solicitat sesizarea CJUE cu întrebări referitoare la conformitatea Ordonanței cu dreptul Uniunii Europene. În urma sesizării, Curtea a constatat că legislația națională în discuție, care interzicea participarea operatorilor din țările non-UE, contravine dreptului european.

Într-un comunicat al său, avocatul asociat Dan Cristea de la Țuca Zbârcea & Asociații a declarat: „Implicațiile acestei decizii a CJUE mi se par extrem de ample și imposibil de sumarizat în câteva fraze. Este important că decizia este tranșantă și nu lasă loc de interpretare, iar legislația națională care a dus la excluderea clientului nostru nu poate fi aplicată.”

Cazul în care Țuca Zbârcea & Asociații a reprezentat asocierea CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători a fost legat de licitația pentru achiziția a 20 de trenuri inter-regionale, organizată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Licitația a fost influențată direct de Ordonanța de Urgență nr. 25/2021, adoptată în 2021 de Guvernul României, care a dus la excluderea operatorilor din țări precum China.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE