marți, mai 21, 2024
EDUCAȚIEDe necrezut: Fizica, chimia, biologia și geografia, eliminate din trunchiul comun, la...

De necrezut: Fizica, chimia, biologia și geografia, eliminate din trunchiul comun, la clasele a XI-a și a XII-a, și lăsate la decizia elevilor / Cine nu vrea religie, poate studia „Perspective globale”

O nouă modificare, ce părea incredibilă, în învățământul românesc se pregătește în culisele Ministerului Educației: materii esențiale precum fizica, chimia, biologia și geografia nu mai apar în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a, relevă informații obținute de EduPedu.

Sunt vizați elevii de la specializările matematică-informatică și științe ale naturii. Cu excepția geografiei, disciplinele menționat sunt integrate în categoria „curriculum la decizia elevului din oferta școlii”.

Este vorba despre un document în lucru, care, din fericire, poate suferi modificări. Potrivit observațiilor din proiect, în clasa a IX-a se va studia geografia generală, iar în clasa a X-a educație pentru mediu.

Citește și Scrisoare deschisă adresată profesorilor și învățătorilor din România

În clasele a XI-a și a XII-a, fizica, chimia și biologia ar urma să fie scoase din trunchiul comun și să fie adăugate la curriculum la decizia elevului din oferta școlii, potrivit proiectului amintit mai sus.

Matematica, chimia, fizica, biologia și informatica, de la curriculum la decizia elevului, cuprind 3 ore în clasele a IX-a și a X-a și 6 ore în clasele a XI-a și a XII-a. Aceste ore se distribuie în funcție de interesele elevilor și de nevoia de pregătire pentru carieră, conform sursei citate. Nu este clar cum se va face organizarea acestor ore în orarul elevilor și al profesorilor, având în vedere opțiunile elevilor.

În loc de religie, „perspective globale”

Deși se numește „curriculum la decizia elevului din oferta școlii”, o parte din ofertă se bazează pe discipline tradiționale, care erau și până acum: matematică, chimie, fizică, biologie, informatică.

Totodată, elevii de clasa a XII-a au o oră de pregătire pentru universitate, oră inclusă în curriculum la decizia elevului din oferta școlii.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul  „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

În privința istoriei din trunchiul comun, sunt menționate următoarele:

clasele a IX-a și clasa a X-a – centrate pe Istoria universală;
clasa XI – Istoria secolului XX cu focus pe 2 teme principale: Istoria Holocaustului; Istoria Comunismului;
clasa XII – Istorie legată de specialitatea profilului – ex: Istoria muzicii, Istoria artei, Istoria științei și tehnicii, Istoria sportului, Istoria dansului, Istoria bisericii, Istoria culturii. Toate temele includ referiri la istoria României.

O altă modificare se referă la elevii care aleg să nu studieze disciplina Religie. Curriculumul la decizia elevului din oferta școlii cuprinde disciplina „Perspective globale”. Această disciplină este dedicată elevilor care aleg să nu participe la orele de religie, fiind organizată în paralel.

De menționat este că elevii vor avea două ore de sport incluse în curriculum pentru dezvoltare personală: 1 oră pentru formarea de competențe generale și specifice sportului și 1 oră destinată jocurilor de echipă.

În cei patru ani de liceu, limba modernă 1 va avea, în trunchiul comun, 3 ore pe săptămână, iar limba modernă 2 va avea 2 ore pe săptămână, potrivit proiectului. În prezent, limba modernă 1 are, în trunchiul comun, 2 ore pe săptămână (clasele IX-XII), iar limba modernă 2 are 1 oră în clasele a IX-a și a X-a și 2 ore în ultimii doi ani de liceu.

O noutate se referă la faptul că psihologia și logica nu mai sunt pe lista disciplinelor de liceu. Astfel, la profilul teoretic, disciplinele socio-umane sunt următoarele:

clasa IX – sociologie;
clasa X – educație financiară și antreprenorială;
clasa XI – filosofie / gândire critică / etică;

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE