Ceea ce s-a întâmplat în America arată că țara este șubrezită și îi slăbesc autoritatea morală, consideră profesorul Dan Dungaciu, analist de politică externă.
„Ce se întâmplă în America, pe ecranul mare al lumii, arată o Americă şubrezită în raport cu sarcinile pe care le va avea. E foarte greu să mai dai lecţii de democraţie, cel puţin pe termen scurt, inclusiv statelor din fosta URSS”, a declarat Dungaciu pentru Agerpres.
În acest context, apreciază el, „este foarte greu să mai ai aceeaşi autoritate morală, incontestabilă, pe care ai avut-o până acum”.
„E foarte greu după acest episod ca domnul Biden să vorbească ca şi cum acest episod n-ar fi existat. Deci, din această perspectivă, riscul ca Occidentul şi America să piardă autoritatea morală este real. Şi în momentul în care nu mai ai autoritate morală, lucrurile devin foarte complicate, pentru că URSS-ul nu s-a prăbuşit pentru că a tras cineva cu puşca împotriva lui. URSS-ul s-a prăbuşit pentru că a fost implozie, nimeni nu mai credea în sistemul ăla, nici din afara lui, nici din interiorul lui”, spune Dungaciu.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, și vei contribui la susținerea siteului R3Media.
Analistul consideră că „în confruntarea globală, America şi Occidentul ies foarte prost din această poveste şi şubrezite în redesenarea strategică care stă să vină începând cu 2021”.
Despre incidentele de miercuri, Dungaciu spune că trebuie privite în context și că nu poate fi vorba de o tentativă de lovitură de stat.
„Ceea ce am văzut ieri nu este un episod singular întâmplat într-o Americă pacificată şi pacifică. Este un episod care vine după şase luni în care, din nefericire, violenţa stradală a fost parte inclusiv a jocului politic (…), o spirală a violenţei s-a creat în societatea americană. Ce s-a întâmplat la Capitoliu este impardonabil, de nescuzat, de neacceptat, dar nu este un episod singular decât prin intensitate”, afirmă Dan Dungaciu, care nu consideră că violenţele au fost o eventuală tentativă de lovitură de stat.
„Cred că episodul cu intrarea în Capitoliu a fost mai degrabă o chestiune, aş spune eu, fortuită, generată inclusiv de uşurinţa cu care manifestanţii au reuşit să intre în clădire, o chestiune care probabil va fi investigată”, spune el.
Dan Dungaciu afirmă că lipsa de încredere în sistemul electoral american a peste 30% din populație înseamnă, de fapt, o bombă cu ceas.
„Nu poate fi ceva mai grav pentru o democraţie care trebuie să fie un exemplu pentru lume şi a fost un exemplu sute de ani, decât faptul că o bună parte din populaţie, 30 de procente, nu mai crede în propriul sistem electoral. Asta este o lovitură teribilă, o bombă cu ceas în societatea americană”, afirmă sociologul.
Astfel, viitorul președinte SUA, Joe Biden, „care este un pacificator prin natura lui, va avea de gestionat această lipsă de încredere, radicalismul unei pârți din Partidul Republican, care nu se va ostoi”.
Conform acestuia, China va fi competitorul strategic al SUA și asiaticii profită de evenimentele din America.
„Am citit presa chineză internațională zilele acestea şi presa chineză spune, de pildă, că filmările de la ‘House of Cards’ au fost oprite, ironic, evident, pentru că politica americană este mai teribilă decât scenariul. Când îţi apare în China o asemenea ironie e o problemă, pentru că China va fi competitorul strategic al Americii”, arată analistul.