Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale “Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) a lansat o inițiativă menită să militeze pentru eliminarea Federației Ruse din schema de negocieri privind chestiunea transnistreană, relatează AGERPRES.
Dungaciu a explicat faptul că această inițiativă este strâns legată de documentul Rasmussen – Yermakn, care încearcă o nouă abordare în privința sistemului de securitate european. Altfel spus, dacă de la căderea comunismului încoace, discuţia despre securitatea europeană se făcea inclusiv în relaţii cu Federaţia Rusă (ajungându-se uneori chiar la tentative de a o introduce în decizia de securitate europeană prin acel „Format 5+2” creat pentru soluționarea crizei transnistrene), în urma noilor condiții geopolitice, paradigma trebuie să se schimbe în mod radical.
Astfel, documentul mai sus amintit „discută securitatea şi garanţiile de securitate ale Ucrainei fără Rusia. Rusia nu este prezentă, OSCE nu este prezent, pentru că Rusia e acolo, prin urmare Rusia nu are niciun cuvânt de spus în ceea ce priveşte securitatea Ucrainei, cu atât mai puţin să devină garantul acestei securităţi”, a declarat Dungaciu.
Totodată, directorul ISPRI opinează că scopul inițiativei Institutului este accea de a aduce în dezbatere la București, Chișinău, Bruxelles și Washington ideea de a trata Federația Rusă în relația cu Republica Moldova exact cum este ea tratată în raport cu Ucraina.
„După ce elaborăm documentul îl vom aduce în discuţie clasei politice, în sensul de comisii de resort din cadrul Parlamentului, că e vorba de Politică Externă sau de Apărare, şi vom discuta cu domniile lor, inclusiv pentru feedbackuri relevante. Eu voi prezenta această iniţiativă a institutului săptămâna viitoare la Chişinău, în cadrul unui summit de securitate. Voi prezenta acest document inclusiv decidenţilor de securitate la nivel NATO sau UE”, a mai adăugat Dan Dungaciu.
Inițiativa a fost lansată de către Dan Dungaciu în cadrul dezbaterii „Germania şi Noua Ordine Europeană”, organizată de ISPRI, având sprijinul unor institute germane interesate să susțină această abordare.
Il apreciez pe Dan Dungaciu, insă această inițiativă se va decide pe front.
Cel mai probabil rușii vor lansa un atac spre Odessa și vor face joncțiunea cu Transnistria, moment in care românii mai belicoși cu slava ukraina o să inceapă să caute pe google avion să meargă in Spania.
Tocmai asta e ideea, zic eu: ruperea Transnistriei de Moldova. Prin transnistria, Rusia controleaza Moldova.
Dacă prin Transnistria Rusia controlează Moldova, alipindu-și Transnistria și ajungând și mai în coasta Moldovei nu o vor mai controla? Nu vor mai spune nimic apoi de cât de oprimați sunt bieții ruși din Moldova, mai ales după cât apropo au bătut privind apropierea Moldovei de România și cum ne-o căutăm cu lumânarea? Când au stat ăștia vreodată în banca lor mai mult de câțiva ani, nu doar în 2014 dădea Putin garanții că e mulțumit cu Crimeea și nu mai vrea nimic în plus? Apoi o fi tentant să ajungi să cedezi teritorii de dragul păcii și neutralității, dar trebuie să ai și cu cine, când celălalt doar vede că-i merge și poate să te ia de prost, ți-o faci cu mâna ta. Asta apropo și de noi și Ucraina.
Câtă vreme face parte din teritoriul recunoscut al RM, orice spune Transnistria afecteaza RM. Chisinaul nu poate lua, acum, nicio decizie in privinta transnistriei, cata vreme transnistria ocupata de rusi e inglobata in teritoriul sau. De ce? Pentru ca cetatenii din transnistria sunt si moldoveni si atunci apare retorica : „se incalca drepturile minoritatilor”..
In momentul in care Transnistria este stat independent, recunoscut de toata lumea, orice implicare in treaba Chisinaului este scandal diplomatic. Practic, Rusia isi pierde parghia legala prin care controleaza Moldova.
La fel au procedat si-n Ucraina: ei controlau ce decizii geopolitice lua Kievul prin acordurile privind estul tarii. Ei invocau faptul ca „nu toti cetatenii” vor ce vrea Kievul. Așa si acum: nu toti cetatenii Moldovei vor unirea cu Romania si drepturile lor trebuie respectate. Asta e retorica rusa.
Daca Transnistria iese din Moldova, au terminat cu retorica si trebuie sa invadeze. Si nu e chiar asa de simplu, după cum se vede treaba.
“Transnistria”, numită în vechime Țara Voziei, a fost românească. Atunci când au ocupat-o Rușii au găsit aici o covârșitoare majoritate românească (la fel și în Chersonez, de altfel). De aceea au și creat R.S.S.A. Moldovenească în 1924 (cu capitala la Balta, azi în Ucraina).
“Transnistria şi Crimeea au reprezentat şi reprezintă zona noastră de securitate militară dinspre est” Ion Antonescu
Opinia securiciului Dungatul este f importanta pentru remedia si trebe musai publicata.
Fără ultimele 4 cuvinte suna într-adevăr tentant, și doar ca datorie istorică sau de minimă igienă, dar altfel nu-mi pot imagina cum nu le-ar da asta smiorcăiților apă la moară că pe ei nu-i întreabă nimeni și deci sunt iar oprimați la fel de total întâmplător ca de toți cei care chiar îi cunosc și au avut vreodată de-a face cu ei.