ACTUALITATECursuri de limba română și maghiară pentru tinerii din Sfântu Gheorghe în...

Cursuri de limba română și maghiară pentru tinerii din Sfântu Gheorghe în cadrul extensiei UBB, subvenționate din bugetul local

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj Napoca vor demara anul viitor un program pentru tineret, subvenționat din bugetul local, de învățare a limbilor română și maghiară, informează Mesagerul de Covasna.

Programul s-a conturat în urma unei consultări a tinerilor din municipiu, din care s-a observat faptul că foarte mulți nu cunosc limba celeilalte comunități și au dificultăți de comunicare și integrare pe piața muncii din această cauză.

„Scopul acestui program este de a-i ajuta pe tineri să folosească limbile română și maghiară în viața de zi cu zi, deoarece sistemul școlar le oferă elevilor maghiari o perspectivă mai mult literară asupra limbii române și mai puțin asupra limbajului cotidian, iar elevii români nici măcar nu pot învăța limba maghiară.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cred că ambele cazuri ar putea face mai facilă găsirea unui loc de muncă, atât pentru tinerii maghiari în orice alt oraș din țară, dar și pentru tinerii români să găsească un loc de muncă într-un municipiu precum Sfântu Gheorghe, unde populația este majoritar maghiară.

Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani (…) Regulile exacte ale programului sunt încă în curs de elaborare, dar, cel mai probabil, formarea efectivă va începe în luna februarie a anului viitor.

Cursurile se vor desfășura în mai multe grupe de 12-14 participanți, vor fi 80 de lecții teoretice și 20 de lecții practice, probabil într-un format de predare hibrid. Este important de menționat că sprijinul pe care îl oferim va fi acordat tinerilor după ce au trecut testul de limbă la finalizarea cursului, deoarece nu dorim să cădem în capcana de a oferi sprijin persoanelor care apoi abandonează programul după primele lecții.”, a declarat, marți, viceprimarul Vargha Fruzsina.

Cursurile ar urma să înceapă în luna februarie a anului viitor la Extensia Universitară Babeș-Bolyai din Sfântu Gheorghe, iar în funcție de capacitatea de predare și de numărul de participanți, vor fi organizate două sesiuni pe an cu durata de 5 luni, una în primăvară și una în toamnă.

Pentru acest program, municipalitatea a prevăzut în bugetul local suma de 1 milion de lei, prin urmare aproape 1.000 de tineri vor putea urma aceste cursuri, cu condiția achitării unei cote parte din costuri.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...