Considerate „discriminatoare” și acuzate că „perpetuează stereotipuri”, mii de cărți, printre care „Tintin” și „Astérix”, au fost eliminate din biblioteci, iar unele au fost arse în 2019, într-o operațiune a cărei amplitudine a fost limitată de pandemie, scrie publicația La Libre Belgique, preluată de Rador și citată de Edupedu.
„Este vorba despre un gest de reconciliere cu Primele Națiuni și un gest de deschidere față de celelalte comunități prezente în școala și societatea noastră.”, a declarat Lyne Cossette, purtătoare de cuvânt a Consiliului școlar, în presa canadiană.
Conform acesteia, cărțile pentru tineret prezintă primele popoare ca „leneșe, bețive, stupide…” sau dau „informații eronate”, „o prezentare negativă și o reprezentare greșită a autohtonilor în desene”. Alte lucrări sunt acuzate și de „acaparare culturală”.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
„Că a venit momentul să regândim ce se predă privitor la istoria autohtonă e normal și sănătos, dar să arzi cărți mi se pare extrem de tulburător, amintește evenimente din istorie care nu-mi plac deloc.”, a precizat Normand Baillargeon, la Radio Canada.
În cadrul unei activități numite „purificare prin foc”, elevii coordonați de profesori ardeau cărțile ce nu mai conveneau politicii instituției de învățământ, „în scop educativ”. Cenușa a fost apoi folosită ca îngrășământ pentru a planta un copac, explică Consiliul școlar.
„Vom îngropa cenușa rasismului, discriminării și stereotipurilor în speranța că vom crește într-o țară inclusivă în care toți pot trăi în prosperitate și securitate.”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a școlii.
Exact ca la carte, de absolut fiecare dată. Nici nu știu ce-i mai hilar, veșnicul zapăcit care le întinde degetul și apoi e stupefiat că i-au luat toată mâna, ca pe urmă să nu mai poată face decât eterna comparație cu nazismul, sau țelul ăsta de trai în prosperitate și siguranță fară tocmai exact acele lucruri care permit asta, adică un grup cât mai omogen, tradițional, restrâns, închis, refractar la tot soiul de noi influențe străine, nu un mândru turn Babel cu de toate. Degeaba or avea comunitățile gen Amish cea mai rapidă (și curată, fără pomeni de la stat) creștere a populației?
Fix la fel se va întâmpla și la noi. Când vor ajunge la Eminescu, vor pleca de la Doină. Se vor găsi atunci cu duiumul și conservatori împăciuitori nevoie mare, cărora le place să se audă vorbind, să-i facă apărarea bici că, sigur, a fost și el om, nu perfect, a mai și greșit și e normal și sănătos să regândim ce se predă dar totuși să nu-l anulăm chiar cu totul, eventual, dacă tot trebuie, doar poezia respectivă. Sau măcar o plăcuță acolo, ceva. Așa salvează ei situația. Dar ăsta e începutul sfârșitului, punctul în care le-ai crăpat ușa, ei au vârât piciorul în deschizătură și nu te mai lasă s-o închizi până nu intră, oricât ar dura. Poți apoi să începi să te smiorcăi că de fapt ei sunt adevărații fasciști și tu ai fost cuminte și democratic și mai tolerant ca ei și ai folosit și termenii corecți politic ca să nu superi stăpânirea cand erai rebel. Degeaba. În momentul în care ai acceptat orice fel de compromis, chiar și de limbaj, luptând pe terenul lor, cu regulile lor, deja ai pierdut. Bat la ușă? În cel mai rău caz nu răspunzi. În cel mai bun caz le strigi că nu ești acasă. Nu le convine o poezie? O includem în lista de lecturi obligatorii. Nu le convine o statuie? Mai ridicăm trei identice. Sunt lucruri care nu se dezbat și negociază.
Poate te referi la vremea Anei Pauker si Petru Groza.Pe mine unul,in vremea lui Ceasca nu m-a cautat nimeni de carti,Dimpotriva in librariile vremii ,pe langa standurile cu osanale familiei Ceausescu,era sa zic Johannis,gaseai carti foarte bune ,la chioscurile de ziare gaseai revista Lumea ,cea mai buna publicatie de politica externa din ultimii 200 de ani,almanahuri,si tot felul de publicatii care educau si deschideau mintea oamenilor.La ziarul Sportul se faceau cozi de zeci de persoane ,ziarul era transmis in fabrici din mana in mana mai ceva ca Biblia.Nu vorbi despre lucruri pe care nu le cunosti,probabil esti un tanar produs de societatea postdecembrista pentru care cartile servesc drept tava pentru cana de cafea.
Tu nu intelegi cuvintul cenzura nimic nu era aprobat fara aprobarea cenzorilor la inceput mai putin apoi tot mai mult, totul era cenzurat pasaje din carti scoase, cartile scolare care prezentau doar ce se dorea. Cartile din interzise erau copiate de mana si data la alti de care erai sigur, ca sa intelegi la ce tip de carti ma refer nu se gaseau nimeni nu le tiparea.
Ma intreb cat mai dureaza pina ii aresteaza pe astia care ascund carti subversive ca pe vremea lui ceasca.
Asta pentru cine nu a inteles inca faptul ca lumea incepe sa intre in grota neagra a fascismului.De data asta BLM-ist impletit cu cel medical.Amatorii de concedii carora nu le pasa acum de ce ne asteapta si le vor petrece in viitor in lagare.