Camera Reprezentanților a adoptat o lege care protejează căsătoria între persoane de același sex în Statele Unite ale Americii, de teama unui revers la Curtea Supremă în acest dosar, relatează AFP, citat de news.ro.
Proiectul de lege, care a ajuns în Congres luni, a fost adoptat marți cu 267 de voturi – ale tuturor democraților și unui număr de 47 de republicani. În schimb, 157 de republicani au votat „împotrivă”.
Șansele ca legea să treacă de Senat se arată ceva mai limitate, întrucât democrații au nevoie de șase voturi republicane. Numai senatorul Susan Collins s-a declarat, pentru moment, pregătită să facă acest lucru.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Concret, legea abrogă legislații anterioare care definesc căsătoria drept o uniune între un bărbat și o femeie și interzice agenților de stat civili – indiferent de statul în care muncesc – să discrimineze cuplurile „din cauza sexului, rasei, etniei sau originii”.
Legea se adresează cuplurilor de același sex, ale căror uniuni sunt garantate începând cu 2015 de către Curtea Supremă a Statelor Unite, dar și cuplurilor inter-rasiale, pe care Înalta Curte le protejează din 1967.
Curtea Supremă tocmai a revenit asupra dreptului la avort, într-o hotărâre istorică, şi a anulat, la 24 iunie, hotărârea ”Roe v. Wade”, prin care garanta, din 1973, dreptul americancelor la avort, în numele ”respectării vieţii private”.
În motivarea acestei hotărâri, judecătorul conservator Clarence Thomas aprecia că dreptul la căsătorie al tuturor sau la contracepţie, care au de asemenea la bază respectarea vieţii private, este necesar să fie de asemenea revizuite.
Curtea Supremă de Justiție a SUA a răsturnat hotărârea pronunțată în cazul „Roe vs Wade” din 1973, ceea ce înseamnă că decizia privind avorturile va fi luată de fiecare stat în parte.
Mass-media de stânga a titrat faptul că s-ar fi „interzis dreptul constituțional la avort”, dar în realitate, așa cum arată Asociația Pro – Vita București, „Decizia afirmă că în cauza Roe «s-a greșit în mod flagrant de la bun început», că în Constituția Statelor Unite nu este precizat nimic despre avort și că deciziile în «problema avortului» ar trebui să fie redate «reprezentanților aleși ai poporului» – adică legislativelor statale”.
De-asemenea, menționează Asociația Pro-Vita, „abrogarea hotărârii «Roe v Wade» pune capăt supremației ideologice a feminismului modern, care și-a întemeiat întreaga retorică a egalității pe pretenția absurdă că aceasta nu poate fi realizată decât acordând femeilor dreptul de a curma existența altei ființe umane”.