ACTUALITATEComentariul unui veteran al războiului din Afganistan: Nu mai puteți să vă...

Comentariul unui veteran al războiului din Afganistan: Nu mai puteți să vă mințiți despre ceea ce este locul unde ne-ați trimis

Căderea, de-acum oficializată, a Afganistanului în mâinile talibanilor a stârnit numeroase comentarii în presa de peste Ocean, dar și din Europa.

Unul dintre cele mai citite îi aparține Laurei Jedeed, veteran al războiului din Afganistan. Jurnalista a fost de două ori pe frontul din Afganistan, între 2008 și 2010.

Ea scrie că încă de-atunci, „era evident că talibanii vor zburda în secunda în care vom pleca. Și iată-ne aici, azi”.

Jedeed continuă: „Iată ce-mi amintesc: îmi aduc aminte că Afganistanul era un coșmar prăfuit bej, plin de oameni curajoși și mândri care nu ne voiau acolo. Îi numeam „Hajii”(de la numele comun Hadji – n.r.) sau mai rău, dar ei mai buni, mai curajoși, mai puternici și mai inteligenți decât noi”.

Ea scrie că în telefoanele persoanelor reținute pentru terorism se găseau clipuri muzicale de la Bollwood, femei cântând pe câmp și „rareori ceva incriminatoriu”.

Veteranul scrie că afganii foloseau orice găseau , de la baterii uzate la îngrășământ pentru agricultură, pentru a produce arme cu care să lupte împotriva străinilor.

Ea își amintește de un băiat care servea mâncare la popotă și care își dorea să meargă la Universitate în SUA, dar că școlile americane nu primeau afgani și nici nu exista un program pentru așa ceva.

„Mă întreb dacă Cowboy este mort acum, pentru că ne-a servit mâncare și a îndrăznit să viseze la ceva diferit.

Dar dacă este mort, atunci el a murit acum multă vreme și dacă este mort, atunci este vina noastră. De la început a fost vina noastră pentru că am mers acolo, dându-i familiei sale opțiunea să aibă încredere în noi, deși suntem cei mai de neîncredere oameni de pe planetă. Folosim oameni și apoi îi aruncâm ca pe nimic.

Acum, finalmente, plecăm și ceea ce era previzibil se petrece. Talibanii avansează și ia totul înapoi. Întotdeauna urma să se întâmple asta, pentru că ei au ceva ce nu poți cumpăra sau antrena:au răbdare și o gândire sanguinară care merită mai mult respect decât le-am oferit noi vreodată”, a scris ea.

„Așa că stau aici și citesc aceste articole și postări triste despre suferința din Afganistan și ororile talibanilor și cât de oribil este, dar nu pot simți decât o bucurie sinistră: nenorociților, în sfârșit trebuie să vă confruntați cu ceea ce a fost Afganistanul dintotdeauna. Nu mai puteți să vă mințiți despre ceea ce este locul unde ne-ați trimis”, a concluzionat ea.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

 1. Oficialii comuniști din partidul comunist din SUA (partidul democrat) le spun cetățenilor americani din Afganistan să rămână în casele lor, să nu vină la ambasadă pentru că ei deja au fugit de acolo, și să nu vină nici la aeroport care deja este înconjurat de talibani, în timp ce politicienii și personalul ambasadei fug cu elicopterele din ambasada SUA din Kabul iar armata SUA fuge și ea fără să se lupte cu talibanii care cuceresc fără luptă orașul Kabul, și apoi voi veni la ușile americanilor care locuiesc în Kabul putând oricând să îi omoare în chinuri! Ce înaltă trădare și condamnare la moarte a cetățenilor americani și aliaților din Afganistan!

  – Taliban fighters entered Kabul on Sunday and sought the unconditional surrender of the government.

  – The Pentagon spent $80 billion in to train and equip Afghan forces over the past 20 years.

  – The U.S. Embassy in Kabul instructed Americans to „shelter in place” as airport came under fire

  „The security situation in Kabul is changing quickly,” the U.S. Embassy notice said. „There are reports of the airport taking fire; therefore we are instructing U.S. citizens to shelter in place.”

  US Embassy in Kabul shelters staff at airport after evacuation
  https://eu.jsonline.com/story/news/politics/2021/08/15/us-embassy-evacuated-blinken-defends-us-withdrawal-afghanistan/8141842002/

 2. Prin fuga „peste noapte” din Afganistan, comuniștii din partidul democrat aflați la putere în SUA (Biden e doar o marionetă senilă), au trădat cetățenii americani împreună cu afganii aliați efectiv abandonându-i în mâinile talibanilor care acum pot să îi omoare oricând în chinuri! Armata SUA nu avea niciun motiv real să fugă așa repede și fără luptă din capitala Kabul înainte să evacueze mai întâi cetățenii americani și aliații de acolo! Armata SUA avea puterea de foc și trupele necesare pentru a se lupta cu talibanii în timp ce își retrăgeau cetățenii americani și aliații din Afganistan!

  Ce au făcut comuniștii din partidul democrat aflați la putere in SUA se numește înaltă trădare a cetățenilor americani și a aliaților lor pe care efectiv i-au lăsat să moară deși îi puteau salva!

  U.S. Government: ‘Thousands’ of Americans Stranded in Afghanistan
  https://www.breitbart.com/politics/2021/08/15/u-s-government-thousands-americans-stranded-afghanistan/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate