EDUCAȚIECercetătorul Cristian Lascu, sărbătorit prin proiectul Romania Student Tour al Fotogeografica

Cercetătorul Cristian Lascu, sărbătorit prin proiectul Romania Student Tour al Fotogeografica

Cercetătorul în geologie, Cristian Lascu, va fi sărbătorit de premianți și mentori ai concursului național de fotografie Fotogeografica prin proiectul Romania Student Tour, menit să promoveze patrimoniul cultural și natural al României, informează un comunicat de presă.

Cristian Lascu, sărbătorit la Romania Student Tour

În perioada 28 mai – 1 iunie 2021, premianți, seniori și mentori Fotogeografica au hotărât să-l sărbătorească pe Cristian Lascu în paradisul carstic din Munții Apuseni, în cadrul proiectului Romania Student Tour – program național de redescoperire și promovare a patrimoniului cultural și natural.

Programul Romania Student Tour pune accentul pe utilizarea imaginilor ca mijloc artistic de promovare a activităților în natură, fie ele de protecție a valorilor naturale și culturale, fie expediții în ținuturi sălbatice.

Catalogul foto „Apuseni, Țara de Piatră” va reuni imaginile rezultate din aceste incursiuni: râuri, turbării și mlaștini; peșteri; păduri și pajiști; stâncăriile și elementele de carst, situri fosilifere, arheologice și Natura 2000, ansambluri arhitecturale și tradițiile din zonă. Acest demers artistic si educativ dorește să fie reprezentativ pentru această regiune cu un potențial deosebit și care permite publicului larg să cunoască și să fie cucerit de resursele locurilor, de natură, oameni, tradiție, istorie și de obiectivele sale turistice.

Catalogul foto „Apuseni, Țara de Piatră” va fi prezentat la diverse manifestări naționale și internaționale pentru studenți și tineri. În urma acestor acțiuni, vor fi organizate la București, cât și în alte orașe din regiunea explorată, expoziții de fotografie.

În palmaresul programului sunt consemnate și alte destinații de turism cultural și istoric, surprinse in imagini de tinerii fotografi: Ținutul Pădurenilor, inima de fier a Daciei străbune; Civilizația Mărginimii; Transilvania, inima României; Dobrogea la răscrucea timpurilor; Descoperirea Naturii în Gorjul montan; Ținutul Vulcanilor, izvor de civilizație; Piatra Craiului, Țara dintre Crișuri; Din lumea Banatului; Hațeg, ținutul dinozaurilor; Din tainele Bucovinei; Ținutul Neamțului, leagăn de legendă; Enigmele Buzăului; Plaiurile Vrancei; Misterele Olteniei de sub munte.

Cataloagele România Student Tour, veritabile opere de artă, sunt produse culturale autentice și nu sunt destinate comercializării.”, scrie în comunicatul publicat de organizatori.

Fotogeografica este cel mai important concurs național de fotografie care are ca tematică promovarea valorilor naturii, a culturii și tradițiilor românești de pe teritoriul României. Acesta se află deja la cea de-a 25-a ediție și atrage anual sute de participanți.

Romania Student Tour constituie un concept original privind redescoperirea și promovarea patrimoniului cultural și natural al României. O echipă ce renaște an de an, în urma celei mai importante competiții naționale de artă fotografică dedicată în exclusivitate tinerilor, pune în aplicare un trio-dimensional „știință, pasiune, artă”. Succesul remarcabil înregistrat la numeroase evenimente culturale și de tineret în plan intern și internațional a demonstrat, pe deplin, că Romania Student Tour este un produs cultural cu consistență valoroasă și o vizibilitate notabilă. Prin fotografie, ca mediu informațional, prin modalitatea de abordare și prezentare, descoperim la România Student Tour o lume fascinantă, cu o profundă încărcătură emoțională, o Românie reală.

Cristian Lascu este cercetător speolog, autor al unei descoperiri mondiale absolute în lumea științifică mondială, și anume Peștera Movile din Dobrogea, unde există un ecosistem unic, independent de lumina Soarelui. Are la activ numeroase lucrări științifice, cărți, albume, articole, fotografii, note publicate în reviste internaționale între care Nature, Science et Vie, la Recherche, Le Monde, GEO, Naturwissenschaft, Stern, Der Spiegel, New York Times, Washington Post, National Geographic.

Fondator al cluburilor „Focul Viu” si GESS, este cunoscut de toată lumea ca primul redactor-șef al prestigioasei reviste National Geographic România și președinte de onoare al juriului FOTOGEOGRAFICA.”, concluzionează organizatorii, în comunicatul ce anunță evenimentele.

Cristian Lascu a lucrat ca geolog prospector, apoi ca cercetător la Institutul de Speologie Emil Racoviță. A făcut mai multe descoperiri, cea mai importantă fiind Peștera Movile din Dobrogea. A publicat articole, cărți și albume legate de domeniul subpământean.

A primit Premiul Academiei Române pentru cartea Peșteri scufundate (1987), diverse premii internaționale pentru jurnalism de mediu și documentar științific, Premiul GEF–Erou al Mării Negre, Premiul UNESCO pentru jurnalism de știință.

Activează ca fotograf al domeniului subteran, este pionier al scufundărilor în România și activist cu realizări concrete în domeniul conservării naturii. Vreme de 12 ani a fost redactor-șef al revistei National Geographic România.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...