ACTUALITATECătălin Sturza scrie despre dublul-standard practicat de mass-media, după cazul știrii false...

Cătălin Sturza scrie despre dublul-standard practicat de mass-media, după cazul știrii false despre Muntele Athos

Cătălin Sturza a analizat starea mass-mediei românești după ce s-a demonstrat că majoritatea organizațiilor media au preluat, fără să verifice în niciun fel, o știre falsă despre călugării de la Muntele Athos.

El a remarcat, de-asemenea, că majoritatea acestor platforme nu au publiciat niciun fel de scuză pentru greșeala făcută.

„Ce s-a întâmplat cu mass-media mainstream? Fabricile de „fake news”

Am văzut de curând cum întreaga presă „mainstream” și „quality” au rostogolit un fals flagrant: că peste 1000 de călugări de la Muntele Athos, toți «neimunizați», s-ar fi îmbolnăvit de coronavirus. Mai mult, știrea arăta că mulți ar fi internați în stare gravă, și opt dintre acești călugări ar fi murit. Știrea a fost dezmințită de o scrisoare a starețului de la schitul românesc Prodromu de la Sfântul Munte, care arată că NIMENI nu este bolnav de Covid-19, NIMENI nu se află internat la ATI și NIMENI nu a murit. „În același timp se vorbește despre un număr de 1.000 de monahi infectați, dar nici de departe acest lucru, pentru că asta ar însemna 50% dintre părinți, ceea ce este incredibil”, mai arată scrisoarea.
Toate platformele mainstream au spus că această știre fusese vehiculată intens în „presa grecească”, ceea ce este iarăși fals. Știrea a fost preluată de pe un site anonim din Grecia, fără nici o minimă verificare jurnalistică. Altfel spus, toate televiziunile și ziarele „quality” de la noi au preluat și au rostogolit în buclă o știre complet inventată de pe un site „conspiraționist”. Este relevant și că majoritatea acestor platforme „quality” nu au publicat nici un fel de scuză sau dezmințire. Așadar, este perfect acceptabil să publici știri false – fake newsuri flagrante – atât timp cât ele corespund agendei proprii și îți confirmă propria narativă. Asta se cheamă „deontologie”. ”, a scris Sturza.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cătălin Sturza arată care sunt cele trei procedee prin care, dacă dorește, presa poate să manipuleze cu bună știință un subiect, în cazul în care este interesată de asta.

„Suntem oare la primul exemplu de acest fel? Nicidecum. O să aleg alte câteva exemple din aceeași zonă, a cultelor și spiritualității. Cu precizarea că „fake news” nu înseamnă doar fapte sau informații complet false pe fond, ca aici. Înseamnă orice procedeu de a manipula și indice în eroare, cu bună știință, opinia publică.

1. Tendențiozitate, naming and shaming, fake breaking news
„Îmbulzeală la Mănăstirea Hadâmbu în plină pandemie. Mii de oameni fără măști s-au înghesuit pentru ritualul religios.”

Știrea apărea în contextul în care, cu două zile mai devreme, 265.000 participaseră la Untold, fără măști sau distanțare; și peste 50.000 de oameni participaseră la un festival de muzică electronică din București, la fel, fără nici un fel de distanțare sau protecție. Tot în aceleași zile, Papa Francisc făcea o baie de mulțime în Slovacia, cu mii de „enoriași” în jurul său; majoritatea fără mască. Peste tot în mas-media aceste știri au fost prezentate pozitiv. Nici un cuvânt despre „îmbulzeală” sau „oameni fără măști” participând iresponsabil la un „ritual” în „plină pandemie”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Așadar, un eveniment religios este prezentat în mod tendențios, cu o evidentă dublă măsură; un grup de oameni este etichetat (naming) și expus (shaming) în mod intenționat; iar „breaking newsul” este unul fake, în realitate nu există nici un fel de „știre” aici.

2. Bullying, intimidare, amplificare

Modificați ritualul de scufundare a pruncului în cristelniță de la botez” (Declic); „Botezul de groază și discrusul critic la adresa BOR” (Deutsche Welle)

Un incident nefericit a avut loc la un botez din Suceava, soldat cu moartea unui bebeluș. Este un caz rarisim (izolat), care a ținut de un context nefericit de împrejurări. Raportul medicilor legiști a confirmat, ulterior, că moartea copilului nu a fost provocată de botez: ea s-a datorat insuficienţei respiratorii pe fondul unei pneumonii interstiţiale, precizând că pruncul era născut prematur, „nevaccinat şi nedispensarizat“.

Așadar, avem de-a face cu un exemplu (repetat în multe alte situații) de bullying, intimidare și amplificare a unei știri, pe de o parte; și de acoperire a unor probleme grave cu o problemă în cea mai mare parte falsă (caz izolat, rarisim, preotul s-a dovedit a fi nevinovat), pe de altă parte.

3. Minimalizare, deformare, acoperire

„Statul New York a legalizat avortul” (Europa FM)

Asta scria, în ianuarie 2019, Europa FM. De parcă avortul ar fi fost până atunci ilegal în New York. Și abia în ianuarie 2019 „retrograzii” din New York s-au trezit și ei să legalizeze avortul.
În fapt, despre ce era vorba? Era vorba despre o legislație extrem de radicală din statul New York, care legaliza avortul, practic fără nici o restricție, până în momentul nașterii. Legislația aceasta redefinea persoana umană – copilul nenăscut, chiar atunci când este perfect viabil (la nouă luni, de pildă), nu mai este o „persoană”; elimina orice protecție legală pentru copilul nenăscut – inclusiv în cazul unui copil ucis într-o situația de violență domestică; permitea oricui, inclusiv celor care nu sunt cadre medicale calificate în obstetrică și ginecologie, să efectueze avorturi; și, practic, permitea avortul până în luna a noua de sarcină fără nici o restricție.

Acest act legislativ radical a stârnit protestele largi ale opiniei publice. „Sunt un medic obstretician ginecolog certificat care a facilitat naşterea a peste 2.500 de copii. Nu există nici măcar o singură boală a fătului sau a mamei care să necesite avortul în al treilea trimestru de sarcină. Nici măcar una. Naştere, da. Avort, nu”, scria, de pildă, Dr. Omar L. Hamada. Evident, nici un cuvânt despre asta în știrea de pe Europa FM. Nci despre contextul mai larg al războiului cultural în care se încadrează acest act legislativ; război care, iată, face victime la propriu.

Și apropo de bebeluși și de botez. Culmea este că mulţi dintre jurnaliștii și „influencerii” care au înfierat, in corpore, Biserica în cazul „botezului criminal” sunt aceiaşi care susţineau, explicit sau tacit, în 2019, legalizarea avortului până în ultima zi a sarcinii la New York şi în alte state americane. Ironia amară face că vorbim în acest caz despre moartea unui copil născut prematur, la şapte luni. Conform oripiliaţilor de serviciu contra Bisericii, dacă acest copil ar fi fost ucis în mod legal, la şapte luni, într-o clinică de avort, nu ar fi fost nici o problemă. Nu vorbeam despre o crimă sau despre o tragedie. Unii copii supravieţuiesc acestor operaţii monstruoase (avortul în luna a noua), caz în care sunt lăsaţi să moară în afara uterului. Aceşti copii nu primesc nici un fel de ajutor medical. Agonia unor astfel de micuţi poate dura şi până la 12 ore.

Așadar, când un scandal izbucnește în tabăra „progresistă”, acesta este minimalizat sau acoperit printr-o prezentare unilaterală sau complet deformată.

Ne mirăm, prin urmare, că presa „mainstream” a ajus la un minim istoric de credibilitate – în România, conform celui mai recent sondaj CURS, doar 29% dintre români mai aveau încredere în mass-media. Că aceste platforme mainstream sunt într-o prăbușire vertiginoasă de rating și de „influență”. Și că apoi merg cu mâna întinsă la banii de la Guvern, ca să își piardă orice urmă de independență sau credibilitate le-a mai rămas”, a încheiat Sturza.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

7 COMENTARII

  1. G4media, Digi24-Covid, Adevarul si Libertatea, Newsweek, Hot News – cu astia defilam.

    Sunt noile Scanteia….Oficine de propaganda ordinara. Oameni fara constiinta

  2. ĂȘTIA DIN PRESĂ SUNT SLUJITORI AI LUI SATAN SI ANTIHRIST. DIAVOLUL ESTE TATĂL MINCIUNII ȘI AL ȘTIRILOR FALSE ADICĂ MINCINOASE. TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE REINTREGITA CREȘTINĂ ORTODOXĂ. TRĂIASCĂ CREDINȚA NOASTRĂ STRĂMOȘEASCĂ ORTODOXĂ MOȘTENITĂ DIRECT DE LA SFINTII APOSTOLI UCENICII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS FIUL LUI DUMNEZEU ȘI MÎNTUITORUL LUMII . DOAMNE APĂRĂ ȘI OCROTEȘTE-I PE ROMÂNI ȘI PE TOATĂ LUMEA TA CEA BUNĂ ȘI CREDINCIOASĂ DOAMNE AJUTĂ ȘI MULTĂ SĂNĂTATE VĂ DORESC. NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU CUM SPUNE MAJESTATEA SA REGELE MIHAI. JOS U.E DICTATURA SATANICA ANTICRESTINA PUSĂ ÎN SLUJBA LUI SATAN SI ANTIHRIST.. CITIȚI CARTEA SFÎNTULUI PAISIE DIN MUNTELE ATHOS INTITULATĂ SEMNELE VREMURILOR DIN URMĂ, CARE SPUNE CLAR CĂ UE ESTE O DICTATURA SATANICA ANTICRESTINA PUSĂ ÎN SLUJBA LUI SATAN SI ANTIHRIST. PUTEȚI CUMPĂRA ACEASTĂ SFÎNTĂ CARTE PRIN COMANDĂ POȘTALĂ LA NR DE TEL ENUMERATE 0213311022 EDITURA EVANGHELISMOS ȘI 023632673O EDITURA EGUMENITA ȘI DE LA TOATE CELELALTE EDITURI ORTODOXE. JOS GUVERNUL CRIMINALI ȘI TRĂDĂTORI DE NEAM ȚARĂ ȘI CREDINȚĂ, SATANISTII SI ANTIHRISTII DE LA USR-PLUS JOS NAZISTUL ȘI FASCISTUL DE JOHANIS ȘI ACOLITII LUI SATANISTII SI ANTIHRISTII DE LA USR-PLUS JOS. TRĂIASCĂ DOAMNA DIANA SOSOACA UN BUN PATRIOT CARE LUPTĂ PENTRU BINELE ȘI DEMNITATEA ACESTUI SĂRMAN POPOR ROMÂN PENTRU DREPTATE ȘI ADEVĂR ȘI MERITĂ SĂ FIE SUSȚINUTĂ ȘI SPRIJINITĂ BUNUL DUMNEZEU ȘI MĂICUȚA DOMNULUI SĂ AIBĂ MILĂ DE NOI PĂCĂTOȘII SI SĂ NE DĂRUIASCĂ POCAINTA DE PĂCATELE NOASTRE ȘI DE NECREDINTA NOASTRĂ AMIN. DOAMNE MILUIESTE. DOAMNE AJUTĂ. HRISTOS A ÎNVIAT.

  3. …Foarte bine punctate toate cele scrise in articol, dar cata vreme nu exista niciun mijloc de control sau tragere la raspundere ptr asemenea derapaje si manipulari jurnalistice, minciunile promovate vor fi tot mai multe si mai mari. acesti asa-zisi jurnalisti ar trebui trasi la raspundere exact ca in orice alta meserie ptr nerespectarea cu buna stiinta a sarcinilor de serviciu (neverificarea din minim 3 surse a unei informatii, ignorarea intentionata a principiului “audiatur et altera pars” , neacceptarea dreptului la replica sau a unui alt punct de vedere)…oricum, tot ce e difuzat de presa oficioasa trebuie luat exact pe dos ptr a sti adevarul…

  4. Niste ticalosi vanduti satanei.Asta a ajuns presa contemporana.Exceptiile se pot numara pe degete ,intre care si ziarul de fata.Cinste lui si realizatorilor,fara ei Romania ar fi fost pierduta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...