miercuri, aprilie 17, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei: 27 ianuarie, Ziua Internațională a holocaustului

Calendarul zilei: 27 ianuarie, Ziua Internațională a holocaustului

În 2005, Rezoluţia privind comemorarea Holocaustului (60/7) a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a desemnat data de 27 ianuarie ca Zi internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului.

27 ianuarie – Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului
La 27 ianuarie 1945, forţele aliate au eliberat lagărul de concentrare şi de exterminare Auschwitz-Birkenau.

Rezoluţia îndeamnă toate naţiunile membre ale ONU să cinstească memoria victimelor Holocaustului şi să încurajeze dezvoltarea de programe educaţionale privind istoria Holocaustului, pentru a preveni viitoare acte de genocid. Aceasta solicită conservarea activă a siturilor Holocaustului care au servit drept lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori, potrivit https://ec.europa.eu.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului sunt organizate în fiecare an o serie de manifestări şi de activităţi la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York şi la birourile ONU din întreaga lume.

Holocaustul a fost genocidul evreilor europeni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Între 1941 și 1945, Germania nazistă și aliații săi au ucis în mod sistematic aproximativ șase milioane de evrei în Europa ocupată de germani, aproximativ două treimi din populația evreiască a Europei. Crimele au fost comise prin pogromuri și împușcături în masă, printr-o politică de exterminare prin muncă în lagărele de concentrare, precum și în camerele de gazare din lagărele de exterminare germane, în principal Auschwitz-Birkenau, Bełżec, Chełmno, Majdanek, Sobibór și Treblinka, în Polonia ocupată.

Pe lângă evrei, au fost uciși și cetățeni sovietici: 4,5 milioane, cetățeni sovietici: 4,5 milioane, prizonieri de război sovietici: 2,8–3.3 milioane, polonezi: 1,8–3 millioane, sârbi: 300.000–600.000, invalizi: 270.000, romi: 130.000–500.000, francmasonii: 80.000–200.000, sloveni: 20.000–25.000, Republicanii Spanioli: 7.000, homosexuali: 5.000–15.000, Martorii lui Iehova: 1.250–5.000, potrivit Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite.

Potrivit ONU, comemorarea şi educaţia despre Holocaust sunt imperative globale în al treilea deceniu al secolului XXI. Scrierea istoriei şi actul recunoaşterii aduc demnitate şi dreptate celor pe care autorii Holocaustului intenţionau să-i distrugă. Păstrarea evidenţei istorice, amintirea victimelor, contestarea distorsiunii istoriei exprimată adesea în antisemitismul contemporan, sunt aspecte critice de a pretinde dreptate după atrocităţi. Tema cuprinde aceste preocupări.

Activităţile comemorative şi educaţionale vor atrage atenţia asupra acţiunilor întreprinse de supravieţuitorii Holocaustului în anii care au urmat acestuia, pentru a-şi revendica drepturile, istoria, moştenirea şi tradiţiile culturale şi demnitatea. Vor fi explorate rolul jucat de instituţii şi individual în sprijinirea supravieţuitorilor, impactul de lungă durată al Holocaustului asupra familiilor supravieţuitorilor, respectiv impactul Holocaustului asupra modelării politicii şi intervenţiilor privind drepturile omului. Tema încurajează acţiunea de a nega ura, de a întări solidaritatea şi a promova compasiunea. Programul de informare “Holocaustul şi Naţiunile Unite” este o expresie a angajamentului neclintit al ONU de a promova drepturile omului, de a combate antisemitismul şi rasismul şi de a preveni un viitor genocid, potrivit https://www.un.org.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE