joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 23 ianuarie: Sfântul Mucenic Clement episcopul Aciriei

Calendarul zilei 23 ianuarie: Sfântul Mucenic Clement episcopul Aciriei

Sfântul Clement s-a născut la 250 de ani după Hristos din tată păgân și mamă creștină, născută din părinți creștini, crescută în dreapta învățătură.

Părinții au obligat-o pe Sofia să se mărite cu păgânul așteptând ca să se împlinească îndeplinirea cuvintelor Sfântului Apostol Pavel, din întâia epistolă către Corinteni “bărbatul necredincios se sfințește prin femeia credincioasă”.

Doar că soțul nu numai că nu voia să se sfințească ci din contră încerca și pe Sofia la credința păgânească. Drept urmare Hristos i-a ascultat rugăciunile și păgânul a murit lăsând în urmă pe cel întâi născut, adică pe Clement, care a fost pe dată botezat cu Duh Sfânt.

Micul Clement învăța obiceiurile cele bune și fapta bună dar la 12 ani mama lui s-a sfârșit de moarte bună și a fost îngropată cu cinstea cuvenită. Așa că micul clement a simțit chemarea lui Hristos și a îmbrăcat haina monahală și a început încă din tinerețe a își obișnui trupul cu înfrânarea și cu postul. Se îndeletnicea cu educarea copiilor pe care îi aduna în jurul lui dar și pe elinii maturi îi chema la creștinism botezându-i și înmulțind biserica lui Hristos. A pătimit și a primit cununa cucerniciei în vremea lui Dioclețian. Multe echipe de călăi au obosit chinuindu-l dar el de la Hristos nu a plecat. Când vedeau chinurile pe care Sfântul Clement le îndura mulți păgâni strigau “mare este Dumnezeul creștinilor”.

Cu tot chinul pe care-l îndura nu înceta a spune că închinarea la idoli va încetat iar lumina lui Hristos va lumina lumea. Iar cei din pușcărie au crezut și toți au primit sfântul Botez. Într-o noapte temnița s-a umplut de lumină și toți au văzut cu un înger a venit și i-a dat lui Clement pâine și vin, așa încât toți cei prezenți au primit sfânta Împărtășanie cu Trupul și Sângele Domnului încât temnița era acum o biserică în toată regula. Dioclețian a hotărât să-l trimită pe Clement celuilalt împărat, Maximian,  care-i ura pe creștini să vadă și el cât de rezistent este ucenicul lui Hristos, dar pe drum Sfântul Clement a fost scăpat de ucenicul lui, Agatanghel, așa că a continuat să-și facă lucrarea.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

După Maximian a luat împărăția Maximin Daia care l-a vânat și l-a prins pe Sfântul Clement și pe ucenicul lui. Aceștia erau considerați dușmani ai împăratului și multe chinuri au îndurat până au fost omorâți.

Mai întâi Sfântul Agatanghel și mai apoi Sfântul Clement, care a îndurat 23 de ani de chin și prigoană dar la sfânta și dreapta credință nu a renunțat.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE