luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATECalendarul zilei 19 mai: Sfântul Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei

Calendarul zilei 19 mai: Sfântul Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei

Sfântul Mucenic Patrichie a avut scaunul în cetatea Prusei din regiunea Bitiniei. Acolo el deschidea ochii păgânilor și elinilor și îi întorcea de la închinarea la idoli la Hristos Dumnezeu.

În vremea prigoanei dezlănțuite de Iulian Apostatul asupra dreptcredincioșilor  a fost prins Patrichie și alături de el încă trei preoți slujitori ai lui Hristos – Acachie, Menandru și Polien. Iulie, guvernatorul Bitiniei, i-a supus la torturi și a încercat să-i convingă că lumina este întuneric și că idoli la care se închină el sunt mai puternici decât Hristos. L-a aruncat pe Patrichie în apa fierbinte din preajma unui vulcan iar stropii de apă care au sărit i-au ars precum scânteile focului pe cei de față doar sfântul stătea în apă de parcă ar fi făcut băi termale de plăcere, fără să fie vătămat, bucurându-se și aducând slavă lui Hristos Dumnezeu. Guvernatorul Iulie s-a mâniat foarte tare văzând cele ce se întâmplă a poruncit să fie scos de ostași din apă și ucis.

În timp de era dus la locul de execuție mucenicul mărturisitor al lui Hristos a ridicat mâinile spre cer și a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate zicând “Dumnezeule, împărate și Stăpâne al tuturor, Cel ce ții cu puterea Ta toată făptura cea văzută și nevăzută, ascultătorule al tuturor celor ce te cheamă pe Tine cu adevărat, Care și aceste ape calde, spre mântuirea drepților și spre pedeapsa păgânilor le-ai zidit, stai acum mie de față, celui care mor întru mărturisirea credinței Tale”, iar apoi, a îngenunchiat și și-a pus capul spre tăiere.

Împreună cu el au fost uciși pentru credința lor și cei trei preoți Acachie, Menandru și Polien și împreună au luat cununa biruinței de la Iisus Hristos.

La 19 mai în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Cuviosul Memnon;
  • Sfântul Dimitri Donskoi, Mare Cneaz al Moscovei;
  • Sfântul Mucenic Arolot;
  • Sfânta Chiriachi;
  • Sfânta Muceniță Teotimi.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate