Sf Teodor Tiron este cinstit ca mucenic pentru mărturisirea credinței pe care a făcut-o în fața prigonitorilor dar și pentru “Minunea Colivei” prin care a descoperit lucrurile ascunse și apărând în acest fel comunitatea ortodocșilor și după trecerea sa la cele veșnice.
Acesta a trăit pe vremea împăraților Maximian și Maximin și era de fel din mitropolia Amasiei (provincia Pont), din localitatea ce se chema Himialon.
Era militar, și a pătimit în timpul persecuției lui Maximin (aprox. 303). Prăznuirea lui se face la 17 februarie, iar în primă sâmbătă din Postul Mare se face pomenire de minunea colivei, pe care a făcut-o la 50 de ani după moarte.
Minunea colivei Sf Teodor Tiron
Apariția colivei este legată de o minune pe care Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron a săvârșit-o la 50 de ani după sa la cele veșnice.
Împăratul Iulian Apostatul (361-363), amintindu-și că în prima săptămână a Postului Mare creștinii țin post aspru și dorind să-i batjocorească pe aceștia, a dat ordin guvernatorului orașului Constantinopol să stropească toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit idolilor. Sfântul Teodor, apărându-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370), i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimic din piață, ci să mănânce cu toții grâu fiert cu miere (coliva de astăzi), și astfel să poată țină postul.
Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron este o dovadă vie a faptului că Sfinții Martiri sunt cei care au dus lupta cea bună pentru Hristos și Biserica Sa. Sfântul este cinstit pentru faptul că a descoperit lucrurile ascunse și a apărat comunitatea ortodocșilor după trecerea sa la cele veșnice, arătând prin aceasta, că există o legătură între Biserica luptătoare, de pe pământ, și cea biruitoare, din ceruri, scrie pravila.ro.