marți, aprilie 23, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 14 februarie: Sfântul Cuvios Auxențiu

Calendarul zilei 14 februarie: Sfântul Cuvios Auxențiu

Sfântul Cuvios Auxențiu, fiu al lui Ada Persul, a fost iscusit în descifrarea cuvintelor Scripturii, cinstit și împodobit cu fapte bune și a trăit în vremea împăratului Teodosie cel Mic. Când a simțit chemarea a îmbrăcat haina monahală făcându-se soldat al împăratului Hristos din ceruri.

A fost făcut diacon și mai târziu a primit taina preoției, iar ca dar de la Dumnezeu a luat putere de a aluga diavolii din oameni. Pentru că nu se împăca cu slava omenească a plecat din cetate la vreo doi kilometri sălășuindu-se într-un munte pustiu, Oxia, care mai târziu a primit numele sfântului. El a fost găsit de niște păstori care căutau o oaie rătăcită și așa a început să fie căutat și aici pentru că prin rugăciunile lui Dumnezeu vindeca aproape orice boală, dar mulți veneau și pentru a îi asculta învățăturile și a primi folos sufletesc.

Multe minuni a făcut cuviosul și pe mulți i-a eliberat de chinurile diavolești. A fost chemat să ia parte la al IV-lea Sinod Ecumenic și a combătut cu tărie pe ereticii lui Eutihie dar și credința greșită a celor care-l urmau pe Nestorie. După sinod s-a întors în chilia lui și mult folos a adus oamenilor prin exemplul vieții sale îmbunătățite dar și prin învățăturile sale care dădeau mărturie despre Dumnezeu. A văzut de departe trecerea la Domnul a Sfântului Simeon Stâlpnicul și a adus slavă lui Dumnezeu, și nu după mult timp a trecut și el la Domnul căci ajunsese la adânci bătrâneți.

El a dus viață dreaptă și smerită, a întemeiat mănăstiri și pe mulți a povățuit spre mântuire.

La 14 februarie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Maron;
  • Sfântul Cuvios Avraam;
  • Sfântul Filimon, Episcopul Gazei;
  • Sfântul Mucenic Nicolae din Corint;
  • Sfântul Nou Mucenic Damian.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE