sâmbătă, septembrie 14, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 12 decembrie: Sfântul Spiridon al Trimitundei

Calendarul zilei 12 decembrie: Sfântul Spiridon al Trimitundei

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe 12 decembrie pe Sfântul Spiridon, Episcopul Trimitundei. Sfântul s-a născut în jurul anului 270, în Askia, Cipru, a fost căsătorit și a avut o fată pe nume Irina. După moartea soției, a fost înscăunat ca episcop al Trimitundei, oraș pe care l-a păstorit până în anul 348, când s-a mutat la cele veșnice.

Numele său provine de la cuvântul ‘spiris’, care în limba greacă înseamnă ‘coșuleț’, ca urmare a scufiei pe care o purta, din smerenie, în locul mitrei episcopale.

În timpul persecuțiilor desfășurate sub împăratul Maximian (295 d.Hr.), Sfântul Spiridon a fost arestat și supus supliciilor. Pentru mărturisirea credinței și refuzul apostaziei i s-a scos ochiul drept și i s-a tăiat pulpa stângă. În anul 325, a participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, convocat de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, unde a uimit pe mulți cu simplitatea cu care a explicat credința ortodoxă. El a explicat Taina Preasfintei Treimi ținând în mână o cărămidă și a făcut prin rugăciune ca aceasta să se desfacă în elementele din care era alcătuită. În timp ce vorbea, s-a aprins focul în partea de sus a cărămizii și a început să curgă apa din partea de jos, iar pământul a rămas în mână Sfântului Ierarh. Prin această minune Sfântul Spiridon a argumentat unitatea de ființă a celor trei persoane ale Sfintei Treimi și consubstanțialitatea lor.

Cântările îl numesc ‘Spiridon cel înțelept, cel blând și simplu, cel întreg și fără răutate’. Multe irmoase cântă frumusețea lui morală, caracterul liniștit și ‘lesne iertător’ al sfântului: ‘în pământul celor blânzi ajungând, părinte, ca un blând și milostiv și curat făcându-te’; ‘fără de răutate, drept, blând, milostiv și răbdător, primitor plin de dragoste de străini, ierarh preasfințit și cu evlavioasă înțelepciune împodobit’.

După o viață smerită, închinată lui Dumnezeu, Sfântul Ierarh Spiridon s-a mutat la cele veșnice în anul 348, fiind îngropat în Biserica ‘Sfinților Apostoli’ din Trimitunda. După ce saracinii au cotropit insula, ciprioții au deschis mormântul său pentru a-i muta moaștele la Constantinopol. La căderea Constantinopolului în mâinile turcilor, în 1453, sfintele sale moaște au fost mutate în Serbia, iar de aici un părinte din Insula Corfu, Georgios Kalohairetis, le-a adus în Grecia, Corfu. Aici se află într-o biserică la 100 de metri de mitropolie, unde se găsesc moaștele Sfintei Împărătese Teodora.

Pentru viețuirea sa curată Dumnezeu l-a înzestrat cu darul facerii de minuni încă din timpul vieții, astfel, prin rugăciunile sale a vindecat pe împăratul Constans (337-350) și a înviat fiul unei femei căreia i-a poruncit apoi să nu spună nimănui de această minune. După trecerea Sfântului Ierarh la cele veșnice, Dumnezeu, pentru rugăciunile sfântului, a izbăvit insula Cipru de foamete (1550), epidemie (1630), de ciumă (1673), salvând-o și de asediul turcilor otomani (în 1716).

În capitala României, Sfântul Spiridon ocrotește mai multe biserici, printre care și Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Spiridon’ Nou – Paraclis patriarhal. Lăcașul de cult a fost ridicat pe locul altuia mai vechi de domnitorii Scarlat și Alexandru Ghica. Un fragment din moaștele Sfântului Spiridon al Trimitundei a fost adus în lăcașul de cult de la Biserica ‘Sfântul Spiridon’ – Vechi, din Capitală, atunci când aceasta a fost demolată în timpul comunismului. După ce s-a reconstruit biserica, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rânduit ca o parte din sfintele moaște să rămână aici, iar restul să se întoarcă la Biserica ‘Sfântul Spiridon’ – Vechi, alt lăcaș de cult care are ca ocrotitor pe marele ierarh.Una dintre cele mai importante biserici închinate Sfântului Spiridon este cea din Iași, în jurul căreia, în istorie, s-a ridicat un important complex medical numit ‘Spiridonia’, care a avut în administrare cea mai mare parte a spitalelor din Moldova. Biserica se afla în incinta celui mai mare spital din Moldova – ‘Sfântul Spiridon’ -, și deține o icoană făcătoare de minuni a sfântului din secolul al XVIII-lea.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE