vineri, iulie 19, 2024
ACTUALITATEBulgaria | Minerii și lucrătorii din energie continuă protestele față de închiderea...

Bulgaria | Minerii și lucrătorii din energie continuă protestele față de închiderea termocentralelor, pentru a zecea zi. Aflată în aceeași situație, în România e liniște

Minerii bulgari continuă să blocheze drumuri în regiunea Stara Zagora pentru a zecea zi consecutiv, scrie presa din țara vecină.

Secțiuni din autostrada „Tracia”, din șoseaua Ruse – Svilengrad, mai precis „Pasajul Republicii” și din drumul de lângă Gurkovo sunt închise.

Protestatarii spun că aceste șosele vor rămâne închise până când planurile „de tranziție justă” care afectează aceste regiuni miniere vor fi retrase.

Mai preci, bulgarii se opun închiderii termocentralelor pe cărbune pentru a se conforma obiectivelor UE privind ecologia, din cadrul planului mai larg numit „Green Deal”.

Guvernul de la Sofia s-a angajat să închidă până în anul 2038 termocentralele şi minele de cărbune.

În pofida manifestațiilor, premierul bulgar pro-european Nikolai Denkov a aprobat vineri planurile de închidere a trei zone miniere, pentru a nu pierde fonduri europene de peste două miliarde de euro.

Potrivit sindicatelor, circa 120.000 de persoane, din populația totală a ţării de circa 6,5 milioane, vor fi indirect afectate de închiderea celor trei centre miniere. Aproximativ jumătate din energia electrică a Bulgariei este în prezent produsă pe bază de cărbune, iar o treime provine din sectorul nuclear.

E important de menționat că aceleași planuri de decarbonizare sunt puse în aplicare și-n România, fiind afectate sute de mii de persoane, dar nu există nicio reacție.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE