ACTUALITATERomânia, unul dintre principalii producător de lignit din UE, își închide minele...

România, unul dintre principalii producător de lignit din UE, își închide minele din cauza „Green Deal”

Șase state din UE, inclusiv România, produc 96% din producția totală de lignit a UE, scrie Agerpres, care citează datele Oficiului European de Statistică (Eurostat).

Astfel, Germania este principalul producător, fiind responsabilă de aproximativ 45% din producţia totală de lignit a UE în 2018, urmată de Polonia (16%), Cehia (11%), Grecia (10%), Bulgaria (8%) şi România (6%). Împreună, aceste şase ţări sunt realizează 96% din producția totală de lignit a UE.

La nivelul UE, principalii combustibili utilizaţi pentru producţia de electricitate sunt cei proveniţi din energia nucleară şi gazele naturale. În unele state membre ale Uniunii Europene, electricitatea obţinută din lignit reprezenta în 2018 o proporţie importantă, cel mai ridicat procentaj fiind în Cehia (43%), Bulgaria (38%), Grecia (32%) şi Polonia (29%).

Totuși, minele din România vor fi afectate de planul UE, respectiv Green Deal, de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Pentru atingerea acestui obiectiv, statele membre trebuie să închidă minele și termocentralele care produc energie electrică pe bază de cărbune.

UE alocă 250 de miliarde în următorii 7 ani statelor membre ce vor fi afectate direct de acest plan, fiind și cazul României. Suplimentar, se va crea un „fond al tranziției juste”-7,5 miliarde de euro, fonduri nerambursabile, pentru ajutorarea directă a persoanelor și a regiunilor afectate cel mai mult.

În cazul României, este vorba de regiunile carbonifere din Valea Jiului și din zona Olteniei.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...