Blocajele din pandemie au avut efecte uriașe asupra adolescenților. Dispozițiile de închidere a școlilor, anulare a activităților sportive și izolarea în locuințe a îmbătrânit creierul tinerilor cu până la patru ani, conform neuro360.
Studiul a fost realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Washington și publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Pentru cercetare au fost selectați tineri cu vârste între 9 și 19 ani. Cercetătorii au analizat imaginile RMN ale creirului acestora din 2018 și 2021, după perioadele de lockdown. Așa au observat că, după carantină, creierul băieților îmbătrânise prematur cu 1,4 ani. Rezultatele îngrijorătoare au fost în cazul fetelor, unde îmbătrânirea a fost una accelerată, de 4,2 ani.
Cercetătorii au analizat cortextul cerebral al participanților la studiu. Această zonă externă a creierului este responsabilă de raționament și luarea deciziilor. În mod normal, cortexul cerebral se subțiază în timp ce înaintăm în vârstă, dar pe imaginile RMN analizate de oamenii de șiință de la Universitatea din Washington s-a observat o accelerare a subțierii între 2018 și 2021.
Deși studiul are limitări, cel mai probabil subțirea crescută se datorează anxietății și tulburărilor de compotament generate de blocajele din pandemia de coronavirus.
În acea perioadă, inclusiv mobilitatea pe stradă era condiționată de declarații pe propria răspundere. Oamenii, inclusiv în România, au fost determinați prin frică să se izoleze în locuințe. Astfel de schimbări forțate de comportament au provocat tulburări de comportament, în special în rândul tinerilor.
Studiul de față este doar unul din multele cercetări privitoare la efetele nebănuite ale perioadelor de lockdown asupra populației.