ACTUALITATEBiserica Ortodoxă Română a oferit aproximativ 20% din venituri pentru filantropie și...

Biserica Ortodoxă Română a oferit aproximativ 20% din venituri pentru filantropie și echipamente medicale în timpul pandemiei

Raportul Arhiepiscopiei Bucureștilor a Bisericii Ortodoxe Române întocmit sâmbătă, 6 februarie 2021, denotă o amplă și binevenită implicare a Bisericii în sectorul filantropic și medical, investind aproape 20% din veniturile sale pentru acestea în 2020, declară Marius Oprea, deputat al ședinței anuale a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, conform mediafax.ro.

Pandemia a lovit dur Biserica încă de la începutul anului trecut, odată cu măsurile de fi închise total timp de patru luni. Bugetul Arhiepiscopiei Bucureștilor a scăzut cu aproape zece procente, ajungând la 62,9 milioane de lei, în schimb declinul demografic este și mai îngrijorător: 17.370 de botezuri și 20.807 înmormântări, în cadrul eparhiei.

Totuși, ca în fiecare an, rolul filantropic al Bisericii nu a fost ignorat. De la alimente pentru bătrâni și rechizite, tablete și haine pentru copiii din familii defavorizate, la echipamente medicale performante donate spitalelor, toate însumînd cheltuieli de aproape 10 milioane de lei.

Restul banilor au fost investiți în întreținerea Arhiepiscopiei: școlile și facultățile teologice, publicațiile, mănăstirile (42) și schiturile (7) cu toți monahii și monahiile și centrele sociale și sanitare. S-au finalizat, restaurat sau repictat zeci de biserici și s-a construit un nou atelier de lumânări.

În legătură cu Catedrala Mântuiri Neamului, s-au cheltuit abia 2.208.236 de lei (comparat cu aprox. 10 milioane oferiți cauzelor filantropice), din care aproximativ jumătate au provenit din lumânările cumpărate de credincioși (1 leu/ lumânare alocat proiectului).

Salariile preoților sunt în mare parte plătite de Biserică. Statul a oferit anul trecut un total de 6.422.233 de lei pentru plata salariilor celor 1632 de clerici (1487 preoți de mir) ce aparțin Arhiepiscopiei. Taxele și impozitele plătite la zi de către Arhiepiscopia Bucureștilor au costat, în total, 6.521.287 de lei – cu aproape 100.000 de lei mai mult au dat, decât au primit.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...