duminică, iulie 14, 2024
OPINIIBiserica a ieșit mai puternică după pandemie

Biserica a ieșit mai puternică după pandemie

Înființarea unei mitropolii sau recunoașterea onorifică a vechii mitropolii a Tomisului ține de Sfântul Sinod al Bisericii noastre și nu mă pronunț. Este pur și simplu o decizie de inspirație și va veni când va trebui.

Avem ierarhi apologeți, alții excelează în filantropie, alții sunt retrași spre viața monahală, dar toți se întâlnesc în Sfântul Sinod și iau decizii împreună, chemând medierea Duhului. Am avut ierarhi cu poziții ferme în timpul pandemiei la Iași, Maramureș, Huși sau Giurgiu. S-a încercat și medierea, în virtutea bunelor relații anterioare cu statul, au fost cel puțin patru memorii. Însă toate intențiile s-au izbit de un zid al autorităților, care nu au mai ținut cont de realitatea și libertatea spirituală și au impus o viziune unilaterală, materialistă. Cu prilejul pelerinajului de Sfântul Dimitrie, Părintele Patriarh Daniel a atras atenția subtil asupra pantei progresiste pe care au alunecat guvernanții: „În toamna anului 1989 autoritățile comuniste au interzis închinarea. Peste câteva luni regimul a căzut”. De altfel România a fost listată în raportul internațional OSCE în grupul țărilor care au luat cele mai dure măsuri de restricționare a libertății religioase în timpul pandemiei.

Pe de altă parte acel cuvânt ferm „Acceptăm mucenicia, dar nu închidem biserica!”, rostit de pe solee la Constanța în timpul pandemiei, a devenit un manifest pentru creștini. Părintele arhiepiscop tomitan a excelat prin punerea pe primul plan a realității Sfintei Liturghii, „nesupunere civică” prin care a contestat legitatea măsurilor dure împotriva credincioșilor și a generat un puternic curent de susținere ce a obligat statul la prudență, în cele din urmă.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Toate acestea au deranjat. O bună parte din presă a atacat constant Arhiepiscopia Tomisului iar acum instrumentalizează de fapt un scandal între Patriarhie și ÎPS Teodosie. Nu poți lua bani de la stat și să rămâi echidistantă.

Conflictul însă nu există. Sau nu este în termenii în care dorește mass-media. Practic există viziuni diferite față de interacțiunea Bisericii cu Statul, ambele sunt însă convergente dogmatic și au dus la final de pandemie, ca Biserica să urce în orizontul de încredere al societății.  Nu avem „conflict major”, cum titrează bombastic presa, construind un alt atac la vocea ierarhului.

A existat în Rusia ortodoxă din secolul XVI o asemenea dezbatere,  între Sfântul Nil Sorsky și Sfântul Iosif Volokolamsky. Primul era pentru acribie față de cele ale bisericii, al doilea pentru simbioză după modelul bizantin, țarul fiind chiar fiu duhovnicesc al său. Biserica a cinstit deopotrivă activitatea celor doi părinți în sinaxarul ortodoxiei.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Mai multă răbdare cu Cezarul sau o atitudine promptă, ghidată de cele ecleziale? În funcție de context și vremuri. Românii au ieșit mult mai conștienți de valoarea credinței în această perioadă dificilă. Restul sunt probleme interne administrative care se decid în Sinod. Și, cum am mai spus, mă bucur că în sfârșit găsim pasaje din cuvintele ierarhilor în publicații mai puțin conservatoare, precum Hotnews sau G4Media, iar agora a ajuns să dezbată antropologia creștină mai ceva ca în cetățile bizantine.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE