ACTUALITATEÎPS Teodosie: Acceptăm mucenicia, dar nu închidem biserica

ÎPS Teodosie: Acceptăm mucenicia, dar nu închidem biserica

Înaltpreasfințitul Teodosie a transmis un mesaj autorităților la o emisiune televizată, anume că nu va accepta ce s-a întâmplat cu bisericile în anul trecut, în perioada Paștilor, conform Averea Bisericii.

„În caz de o nouă restricție, nu poate fi restricționată biserica. OSCE a arătat abuzurile pe care le-au făcut autoritățile în România, cele mai aspre restricții, după ce au criticat acest abuz. Nu poate fi închisă biserica decât printr-o lege organică, nu printr-un ordin al unor autorități temporare.

De aceea, nu se va închide Biserica nicidecum. Biserica înseamnă preoți și credincioși, doar slujitorii nu înseamnă Biserică. Credincioșii fac parte din biserică, este o discriminare totală dacă nu sunt primiți credincioșii să participe la sfintele slujbe.

Dacă și cei de la OSCE, care nu sunt cu religia, dar sunt cu libertatea, ne dau dreptate să venim în Biserică, să ne facem sărbătorile, le vom face! Am repetat asta și o mai spun, Bisericile nu se vor mai închide! Și nu trebuie să se închidă. Este dreptul nostru și al credincioșilor!

Nu au ce să facă. Și mascații dacă vin, au și ei o credință și au un respect față de semenii lor. Acum ne-am trezit. Pentru prima dată după criticile de la OSCE au fost chemate cultele să vorbească cu autoritățile.

De aceea, trebuie să fim dârji, dacă este perioadă de mucenicie ca în timpul împăraților romani persecutori, acceptăm mucenicia, dar nu închidem Biserica!

Eu cred că vor face și alții un pas în față și chiar dacă nu vor face, conștiința de păstor îmi spune să mă expun eu dacă ceilalți nu o vor face și voi fi singur.

Mântuitorul Hristos s-a jertfit, dar ne-a chemat și pe noi la jertfă, păstorul trebuie să își apere oile sale cu prețul vieții sale. În fiecare zi trebuie să fim dispuși la sacrificiul suprem, orice creștin și orice slujitor. Pentru credință facem orice.

Într-o altă emisiune de radio, la Radio Sky, părintele arhiepiscop a spus:

„Se simte o acțiune concertată asupra bisericii, dar biserica va rămâne puternică. 63% dintre români au încredere în biserică, este puțin dar trebuie să mărim procentul, să îi aducem pe oameni mai aproape de Dumnezeu și de Biserică.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

2 COMENTARII

 1. Scrisoare deschisă către Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriahul Bisericii Ortodoxe Române

  Prea Fericirea Voastră,

  Mă adresez Vouă, în calitate de simplu mirean, fiu al Bisericii Ortodoxe Române și al Prea Fericirii Voastre, ca arhipăstor al tuturor credincioșilor ortodocși din România.

  Problema pe care o ridic este una de maximă importanță pentru viața religioasă a credincioșilor din întreaga țară: aceea a participării la Sfintele Slujbe din perioada Triodului și a Penticostarului, mai ales Slujba Învierii, din noaptea Sfintelor Paști. Problema care apare este că actualmente (și mai mult ca sigur și în noaptea de 1 spre 2 mai), în toată țara, circulația este interzisă între orele 23-5, adică exact în intervalul orar în care credincioșii ortodocși merg, participă și se întorc de la Slujba de Înviere. În plus, în multe localități este sau va fi instalată carantina. Printre motivele pentru care se poate ieși din casă nu se află și posibilitatea de a participa la viața religioasă a Bisericii, o discriminare la adresa ortodocșilor (și nu numai, libertatea credinței religioase fiind garantată de Constituție, toți oamenii religioși, indiferent de religie, au dreptul de a-și exercita riturile aferente religiei lor, indiferent de oră), așa cum Prea Fericirea Voastră ați spus, precum și ceilalți ierarhi ai Bisericii noastre.

  Îndrăznesc să Vă sugerez organizarea unei Sesiuni extraordinare a Sfântului Sinod, în care să se elaboreze o petiție (memorandum) pe care ierarhii Sfântului Sinod, în frunte cu Prea Fericirea Voastră, să o înaintați personal Președintelui României și membrilor Guvernului României, prin care să solicitați posibilitatea ca toți credincioșii ortodocși, din toată țara, să poată participa la toate slujbele din perioada Postului Mare și cea a Penticostarului, mai ales la Slujba de Înviere de la miezul nopții de 1 spre 2 mai. Cu declarații pe proprie răspundere, cu măști, distanțare, dezinfectant etc., dar să putem participa la Slujba de Înviere. Nu ca anul trecut, când am participat “online”, un surogat pe care nu îl mai putem accepta din nou. O traumă pentru toți membrii Bisericii, ierarhi, preoți, credincioși.

  Ziua putem participa la toate slujbele, de ce nu am putea participa la o singură slujbă, la miezul nopții? Interdicția de circulație noaptea a fost impusă, din ceea ce au declarat autoritățile, pentru a preîntâmpina participarea la petreceri de noapte. Participarea la Slujba de Înviere, chiar dacă este un moment de înaltă bucurie, nu este o petrecere. Este o trăire interioară. Credincioșii sunt liniștiți, se roagă, nu petrec. Se pot respecta cu strictețe toate regulile de protecție ale autorităților. Nu doar Biserica Ortodoxă Română este îndreptățită să facă o astfel de petiție. Orice cult religios își poate cere dreptul de a-și exercita liber credința, indiferent de oră sau zi.

  Timpul este scurt, imediat va începe Postul Paștilor. Ne îndreptăm rugămințile către Prea Fericirea Voastră să ne redați Sfintele Paști. Prea Fericirea Voastră nu sunteți doar Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sunteți Patriarhul României, al tuturor credincioșilor ortodocși din întreaga țară. Veți rămâne în memoria poporului român nu doar ca Patriarhul care a ridicat Catedrala Mântuirii Neamului, ci și Patriarhul care ne-ați redat bucuria Învierii! Așa să Vă ajute Dumnezeu!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...