joi, februarie 29, 2024
ȘTIRIBarometru în Moldova | Unionismul, la cea mai înaltă cotă din ultimii...

Barometru în Moldova | Unionismul, la cea mai înaltă cotă din ultimii 12 ani: 42,5% ar vota pentru Unirea cu România. Mai lipsesc doar 8% până la majoritate

Un procent de 42,5% dintre moldovenii de peste Prut ar vota pentru Unirea cu România, relevă un barometru social-politic realizat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) „Ion I.C.Brătianu”, al Academiei Române, în colaborare cu alte organizații.

Conform studiului, dat publicității vineri 25 noiembrie, 57,5% dintre moldovenii de peste Prut ar vota contra Unirii cu România. Practic, raportat la populația Basarabiei, ar fi necesar ca tabăra unionistă să mai convingă aproximativ 200.000 de oameni, pentru a se asigura o majoritate pentru revenirea la Patria Mamă. În acest moment, se înregistrează cel mai mare procent de cetățeni moldoveni care vor Unirea din ultimii 12 ani.

Barometrul a relevat faptul că moldovenii cred că România este țara care îi ajută „cel mai mult în acest moment”. 29,7% sunt de acord cu această afirmație. Pe locul 2 se află Uniunea Europeană cu 24,1%, iar pe locul 3, la mare distanță, Rusia cu 9%.

De asemenea, moldovenii cred – în proporție de 20,8% – că România ar fi prima care le-ar veni în ajutor dacă Basarabia s-ar găsi într-o situație asemănătoare cu cea a Ucrainei. Pe locul 2 se situează Uniunea Europeană, cu 16,5%. Pe trei SUA cu 13,5% și apoi Nato cu 10,5%.

O situație interesantă se găsește la capitolul încredere în liderii politici. Aici, președintele României, Klaus Iohannis, este aproape la egalitate cu omologul său rus, Vladimir Putin. Iohannis are 35,4%, în timp ce Putin are 35,2%. Pe locul 3 se situează președintele Franței, Emmanuel Macron.

Barometrul integral poate fi citit aici.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

2 COMENTARII

  1. Dacă-i scoatem pe cei colonizați doar de la 1812 procentul ar fi peste 90%. Ce, a fost voința majorității cînd au venit?
    Dezrădăcinarea a fost atît de cumplită că Eminescu scria că celor înstăriți le era frică a vorbi românește în casă de frică ca vreun slujitor să nu-i pîrască.

  2. De zeci de ani ii ajutăm cu bani, cu burse de studii. Mulţi dintre ei sunt in vest cu ajutorul cetăţeniei române şi din economiile lor pot sa isi ajute familia din Moldova.
    Am făcut câteva lucruri pentru vecinii noştrii, cetăţeni de origine română din Moldova, Ucraina şi Serbia. In special pentrh tinerii studioşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE