ACTUALITATEAvion aterizat forțat în Belarus. Occidentul acuză regimul că a deturnat un...

Avion aterizat forțat în Belarus. Occidentul acuză regimul că a deturnat un avion comercial internațional pentru a aresta un opozant. MAE cere anchetă internațională

O aeronavă comercială Ryanair a aterizat duminică de urgență la Minsk, după ce a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă, și obligată să aterizeze pe aeroportul din Minsk, informează Agepres.

La aterizare, jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat. Protasevici este un critic al președintelui Lukașenko.

În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse (KGB) l-au plasat pe Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activități teroriste”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Tânărul este un fost colaborator al Nexta, o instituție media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare faţă de realegerea în 2020 a președintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.

Arestarea a fost condamnată imediat de opozanta Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania. Ea a scris pe Twitter că regimul „a forțat” aterizarea avionului lui Roman Protasevici care, în opinia sa, „riscă pedeapsa cu moartea în Belarus”.

La rândul său, președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că arestarea opozantului belarus la Minsk, după deturnarea avionului care îl ducea la Vilnius, este un „act abject”.

„Un eveniment fără precedent! Un avion civil de pasageri care zbura spre Vilnius a fost constrâns să aterizeze la Minsk”, a scris pe Twitter şeful statului lituanian.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Opozantul Roman Protasevici „a fost arestat, regimul (de la Minsk) fiind în spatele acestui act abject”, a adăugat Nauseda.

„Cer eliberarea de urgenţă a lui Roman Protasevici”, a mai transmis el, făcând apel la NATO şi UE, din care face parte şi Lituania, „să reacționeze imediat la amenințarea reprezentată de regimul belarus la adresa aviației civile internaționale”, conform unui comunicat separat difuzat de biroul său de presă.

„Voi vorbi despre asta la summitul UE de la Bruxelles” de săptămâna viitoare, a adăugat el.

Autoritățile belaruse au explicat luni că zborul Ryanair deturnat duminică spre aeroportul din Minsk cu un opozant politic la bord a fost ameninţat într-un email semnat de organizația palestiniană Hamas, relatează AFP.

„Noi, soldaţii Hamas, cerem ca Israelul să înceteze focul în sectorul Gaza. Cerem ca Uniunea Europeană să înceteze să susţină Israelul (….), iar dacă revendicările noastre nu sunt satisfăcute o bombă va exploda (la bordul avionului Ryanair) deasupra Vilniusului”, a declarat directorul pentru transport aerian din cadrul Ministerului belarus al Transporturilor, Artem Sikorski, afirmând că citeşte o traducere în rusă a unui mesaj primit în engleză.

Tot luni, autorităţile belaruse au anunţat că echipajul zborului Ryanair a decis de unul singur să aterizeze la Minsk „fără ingerinţă”, după ce au fost informate despre ameninţarea cu bombă.

„Decizia a fost luată de comandantul echipajului fără ingerinţă externă”, a explicat Igor Golub, comandant al forţelor aeriene belaruse. Potrivit acestuia, pilotul ar fi putut „să plece spre Ucraina, în funcţie de condiţiile meteo şi de rezerva sa de carburant, sau spre Polonia”.

Ministerul Afacerilor Externe de la București susține necesitatea demarării de urgență a unei investigații internaționale independente care să determine circumstanțele exacte în care acest incident grav s-a produs.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

2 COMENTARII

  1. UN SOROSIST PLATITI PENTRU ORICE ACTIUNE MENITA SA CREEZE DISESNSIUNE INTR-O TARA SUVERANA. INLOCUIREA UNEI DICTATURI LOCALE CU UNA MONDIALA SCHWAB!

  2. MAE a cerut ancheta ca SUA a fortat aterizarea unui avion in care era presedintele Boliviei? se banuia ca in el se afla Snowden. Toata presa a tacut atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...