sâmbătă, octombrie 5, 2024
ACTUALITATERevoltător: Statul cheltuie zeci de milioane de euro pentru eșecurile sportive ale...

Revoltător: Statul cheltuie zeci de milioane de euro pentru eșecurile sportive ale generalilor MAPN și MAI, în timp ce David Popovici a fugit după sponsori și bazine de înot

Statul român cheltuie zeci de milioane de euro, anual, pentru ca Ministerul Apărării Naționale (MAPN) și Ministerul de Interne (MAI) să aibă echipe sportive profesioniste, arată o analiză exhaustivă, realizată de Orange Sport.

Mai mult, deși beneficiază de bugete de zeci de milioane de euro, direct de la bugetul național, acești bani sunt cheltuiți total netransparent, arată analiza în cauză.

Conform analizei în cauză, MAPN gestionează, anual, zeci de milioane de euro prin Clubul Sportiv al Armatei Steaua (CSA) în timp ce Ministerul de Interne, „doar” șase milioane de euro, prin Clubul Sportiv Dinamo (CSD). Ambele cluburi sunt conduse de generali, lucru nemaipomenit în sportul european.

Acești bani vin nestingheriți către CSA și CSD, deși performanțele sportive lipsesc cu desăvârșire. Toate acestea, în condițiile în care marele campion David Popovici s-a plâns că nu există bazine de înot unde să exerseze. Mai rău, deși Popovici este legitimat la CS Dinamo – deci, la stat – a recunoscut că fără sponsorizări de la privați nu ar fi putut să ajungă la Jocurile Olimpice.

Astfel, arată articolul, situația cea mai gravă este la CSA Steaua, un club mamut, care are 42 de secţii sportive, având legitimaţi peste 2000 de sportivi, atât seniori, cât şi juniori.

„Majoritatea acestor sportivi sunt concentraţi în sporturi de echipă, precum fotbal, baschet, rugby, volei, hochei pe gheaţă, polo pe apă şi handbal.

Deşi CSA Steaua beneficiază de un buget generos, rezultatele obţinute de majoritatea secţiilor sportive sunt departe de a justifica aceste alocări financiare. În afara secţiei de polo pe apă, unde CSA Steaua se menţine în postura de campioană naţională, celelalte secţii sportive se confruntă cu o lipsă cronică de performanţe notabile.

Baschet şi Volei Masculin: Secţiile de baschet şi volei masculin nu au mai câştigat un campionat naţional de peste trei decenii, ultima victorie fiind înregistrată în urmă cu 33 de ani.
Rugby: Ultimul titlu naţional la rugby a fost câştigat acum 18 ani, o perioadă lungă de stagnare pentru un club cu o tradiţie atât de bogată.
Handbal: Secţia de handbal masculin a reuşit ultima performanţă notabilă acum 16 ani, de atunci zbătându-se în mediocritate”, arată analiza.

L-au salvat până l-au îngropat

În continuare, MAPN a investit milioane de euro din 2017 încoace, pentru a reînființa secția de fotbal, desființată îm 1998, fără să aibă niciun rezultat notabil. Deși scopul declarat al demersului a fost pentru a „salva brandul Steaua”, MAPN a reușit să ducă acest brand în derizoriu, evoluând numai în ligile inferioare.

„Un caz aparte în cadrul CSA Steaua este secţia de fotbal. Reînfiinţată în 2017 pentru a “salva brandul” Steaua (potrivit fostului comandant al clubului, col. Cristian Petrea), echipa a activat doar în ligile inferioare şi, din cauza reglementărilor fotbalului profesionist, nu are dreptul de a promova în prima ligă.

În pofida acestei situaţii, secţia de fotbal beneficiază de cel mai mare buget din cadrul clubului, având înregistraţi 402 sportivi legitimaţi. Această secţie reprezintă o cheltuială semnificativă din bugetul public, fără a oferi însă rezultate care să justifice investiţia.

Situaţia fotbalului militar este cea mai controversată: deşi s-au cheltuit milioane de euro de până acum pentru a obţine exclusivitatea folosirii brandului pentru echipa de fotbal, chiar conducerea clubului recunoaşte că brandul „Steaua” nu poate atrage nici măcar un sponsor.

De remarcat este că, potrivit presei sportive, bugetul secţiei de fotbal este de 2 milioane de euro. În cei şapte ani de existenţă, un calcul simplu arată că această secţie a cheltuit minim 14 milioane de euro. La care se adaugă cheltuielile judiciare necesare procesului pentru brandul „Steaua”.

Interesul public nu poate fi invocat: echipa de fotbal are medie de 2.300 de spectatori/meci, la partidele disputate pe stadionul Armatei, cu o capacitate de 31.000 de locuri. Stadionul „Steaua” (foto) costă Armata şi bugetul de stat, 30.000 de euro lunar, doar pentru întreținere, deși gazonul se prezintă într-o stare execrabilă”, se precizează în analiză.

Transparență? Un concept necunoscut în stalinism

Despre transparență și răspundere pentru cheltuirea banilor, nici nu poate fi vorba. Deși susține că are 42 de secții sportive, acestea sunt organizate într-una singură, uriașă, denumită „Activitatea Sportivă de Performanță”. Pe ce criterii se alocă banii, documentele MAPN nu ne spun.

O situație asemănătoare este și la CS Dinamo, dar acolo sumele sunt mai mici. Dacă la CSA vorbim de un buget de 27 de milioane de euro, la CSD este „doar” șase milioane. Totuși, chiar dacă nu are performanțe, la fel ca CSA, măcar cei de la MAI au reușit să strângă 30% din buget din surse private.

La CSA Steaua, conform bugetului pe 2022, s-au strâns din donații și sponsorizări doar 2289 de lei.

Concluzia analizei este clară: „Modelul sportului militar, conceput în comunism, nu mai este folosit de nicio ţară din Uniunea Europeană care a trecut prin acest tip de regim. Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia sau Bulgaria au privatizat aceste cluburi, oferind şansa investitorilor privaţi de a concura în condiţii egale, în care statul este doar arbitru, nu şi jucător”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. dav1d popovici are deja PENZIE SPECIALA de 3’300 de euro
    renta viagera intra in plata in ianuarie 2025…

    ce-ar fi sa va platiti idolii din propriul buzunar,
    pa direct?

    -deja Statul incaseaza 12,5 lei pe pachetu de tigari acciza,
    bugetarii sa afle ca CANCERUL E GRATIS!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE