ACTUALITATEAvertismentul Patriarhului Daniel s-a îndeplinit. Cei care au interzis pelerinajele au căzut...

Avertismentul Patriarhului Daniel s-a îndeplinit. Cei care au interzis pelerinajele au căzut de la putere, în luna decembrie, exact ca în 1989

Pe 27 octombrie de Sf. Dimitrie cel Nou, Patriarhul României, PF Daniel, vorbea despre cei care, în 1989, au interzis pelerinajul la sfintele moaște ale Ocrotitorului Bucureștilor.

Patriarhul spunea că în 1989, autoritățile comuniste au interzis pelerinajul la Sf. Dumitru, „ motivând că în aceeași zi, în clădirea de alături (Palatul Patriarhiei n.r.), unde era sediul Marii Adunări Naționale, ar avea loc o ședință importantă”.

„Şi astfel, vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală. Dar nu a dus-o prea departe, ci la Biserica Sf. Nicolae Vlădica, care se află aici, jos, în apropiere. Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost ‘răsplătită’, în sensul că, peste câteva luni, regimul comunist a căzut, iar în clădirea de alături, care a devenit Palatul Patriarhiei, în 27 octombrie, în anul 2007, chiar de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, a fost înființat Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române, care, prin radio şi televiziune, transmite de la Catedrala Patriarhală în fiecare zi slujba Sfintei Liturghii şi slujba Vecerniei spre bucuria credincioşilor ortodocşi din ţară şi din Diaspora română”, a spus Patriarhul românilor.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Relatarea sa nu a fost fără motiv, deoarece în acest an, cu ocazia sărbătorii Sf. Dimitrie cel Nou, pelerinajul a fost drastic limitat, la fel ca și cel de la Iași, de la Sfânta Parascheva. Restricțiile impuse de autorități au stârnit nemulțumirea credincioșilor.

La fel ca și 1989, autoritățile care au luat aceste măsuri nu au mai apucat Crăciunul în funcție. Pe 7 decembrie, premierul Ludovic Orban a fost constrâns să demisioneze după ce partidul său a pierdut alegerile parlamentare.  Ludovic Orban a fost în fruntea CNSU, instituția care a decis restricțiile aplicate pelerinajelor.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...