Partidul AUR a anunțat că a depus la Parlament un proiect de lege privind interzicerea comercializării sării iodate, informează un comunicat de presă trimis pe adresa redacției.
Conform sursei citate, proiectul depus la Senat prevede interzicerea comercializării sării iodate, destinată consumului uman, pentru hrana animalelor, precum şi pentru utilizarea în industria alimentară.
AUR afirmă că românii consumă o cantitate de 2-3 ori mai mare de sare iodată „decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care este de 5 grame de sare. Acest consum ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor – circa 40% din populația adultă a țării noastre – precum și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale”.
AUR citează, în sprijinul afirmațiilor sale, un studiu realizat în 2015 de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, care a punctat o serie de efecte negative ale utilizării sării iodate.
„O primă concluzie a unui studiu realizat în 2015 de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România arată că sarea neiodată are termen de valabilitate nelimitat (8% dintre produsele analizate), în timp ce la sarea iodată termenul de valabilitate variază între 1 an și 20 de ani, în funcție de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării. Aceste variații ale termenului de valabilitate demonstrează toxicitatea sării iodate, dată de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării.
Tot în cadrul studiului au fost punctate efectele negative asupra organismului uman, ca urmare a folosirii unei perioade îndelungate de timp a sării iodate: suprasolicitarea rinichilor și a altor organe interne, disfuncții tiroidiene la persoanele sensibile, încetinirea proceselor metabolice și apariția obezității, slăbirea sistemului imunitar, cancer de tiroidă, în special cancerul papilar, senzații permanente de cald (ce au ca efect intoleranța la cald), tulburări ale somnului, hipertensiune, anxietate și nervozitate, tireotoxicoză”, susține AUR.
În 2014, reputatul oncolog, Dr. Pavel Chirilă, atrăgea atenția că de la introducerea obligativității sării iodate în consum, prin HG 568/2002, efectele au fost catastrofale asupra sănătății.
„Guvernul, cum s-ar spune, a fost preocupat, chiar n-a putut să doarmă un număr de săptămâni și luni, gândindu-se la sănătatea poporului român și atunci, a adăugat iod în sare.
În 2006 am refăcut statisticile că boala canceroasă, respectiv cancerul tiroidian forma histologică papilară a crescut de două ori, iar hipertiroidia a crescut de 5,6 ori, în timp ce hipotiroidia a rămas neschimbată. Nici măcar pe care și l-a propus Guvernul nu a reușit să-l obțină”, a spus el într-un interviu acordat Radio Itsy Bitsy.
prea putzin prea tarziu(ca sa facem o schema…)
-blesteme nenorocitei “ministra” Ioana Mihăilă endocrinoloaga,
praful sa se aleaga de copiii ei!
AUR nu face decat FIGURATIE in parliament,
ca sa para ca e o opozitie,
cum a vrut boboru……
“Legea universală a sării” (daa, e pentru tot universul) a fost tot un atac la sănătatea populimii, ca și pandemia (virusul și vaccinul). E adevărat că se găsește sare neiodată la Plafar, dar doar cei foarte motivați o caută acolo, ceilalți ridică procentele la hipertiroidie.
Legea asta a venit “incognito”. Nu s-a discutat înantea ei, public, de vreo problemă națională cu hipotiroidia la români. A căzut din senin, semn clar că ne-a venit din afară, ca și inițiativa legii prin care am cedat Insula Șerpilor, Ucrainei.
Mai ales că, dacă exista o problemă reală cu hipotiroidia, se puteau face recomandări pentru populație și cei cu probleme puteau primi iod de la medic.
Mi-e greu să-mi înving o susceptibilitate în ce privește iodul. În tabelul lui Mendeleev iodul face parte din aceeași coloană cu bromul și florul.
Cei care au făcut armată știu că în ceai se băga bromură. Am fost de față cănd un ofițer a fost întrebat dacă ni se bagă bromură în ceai, a râs mânzește și a făcut o glumă cazonă. Bromura te făcea mai supus și-ți mai cumințea erecția, adică te făcea din taur, bou.
În ce privește florul efectele “benefice” și locul lui în pasta de dinți, sunt foarte prost justificate de “oamenii de știință”.
Pe lângă iod, sarea conține și un antiaglomerant, care este o cianură. E adevărat că foarte puțină (dacă bine știu, 10mg/tonă), doză homeopatică, dar mi-e greu să înțeleg cum așa o cantitate mică are efect antiaglomerant, iar în ce privește sănătatea, aș prefera sarea “aglomerată”, decât să pun o cianură în mâncare.
Problema nu este faptul ca sarea contine IODsi e-uri. Problema este ca nu ai o alta alternativa la sare .
Oriunde mergei sa cumperi sare inclusiv sarea mare grunjoasa contine E-uri.
In magazinele naturiste gasesti sare neiodata.
bravo aur, inca o dovada ca e singurul partid care se zbate pentru romani, chiar era necesara si urgenta aceasta lege pentru binele poporului.