vineri, februarie 23, 2024
ACTUALITATEAUR a depus un proiect de lege prin care s-ar înființa o...

AUR a depus un proiect de lege prin care s-ar înființa o Bancă Agricolă, care să susțină agricultorii români. Vechea Bancă Agricolă a fost îngropată de politicieni și de Raiffeisen

Partidul AUR a depus la Senat un proiect de lege privind înființarea unei bănci pentru Dezvoltarea Agriculturii din România – Banca Agricolă S.A, care ar avea ca scop susținerea agricultorilor români, informează un comunicat remis presei.

Conform sursei citate, agricultorii români de nivel mic și mediu vor fi cei care ar beneficia de sprijinul unei astfel de bănci, dar și sistemul național de irigații.

„Situația la nivelul micilor fermieri este dificilă, aceștia nefiind sprijiniți în demersul de a accesa fonduri nerambursabile pentru a dezvolta exploatațiile individuale pe care le dețin în proprietate sau în arendă, impunându-se așadar, construirea unor instrumente financiare mai prietenoase, care să fie gestionate direct de către statul român, prin instituțiile abilitate.

Micii fermieri constituie structura de rezistență a agriculturii mondiale și doar acele țări care își construiesc strategii care să susțină dezvoltarea acestora vor avea posibilitatea de a beneficia de contribuții însemnate la PIB și de independență din punct de vedere agroalimentar, ambele fiind elemente din ce în ce mai importante în contextul geopolitic din anul 2022.

Soluția pentru recuperarea acestui decalaj este acordarea de către stat, prin intermediul unei bănci pentru dezvoltarea agriculturii naționale, a susținerii financiare necesare dezvoltării exploataţiilor individuale de dimensiuni mici și medii, a infrastructurii deficitare a sistemului de irigaţii național, precum și pentru dezvoltarea optimă a segmentului de logistică, din ce în ce mai avansat, însă de care agricultorul român nu se poate folosi în activitatea desfășurată, din cauza prețurilor mari de achiziție.

Banca va fi o instituție de credit deținută 100% de statul român, cu rol de instituție de dezvoltare care va deservi agricultorilor români și altor entități aparținând sectorului public și privat din România, în scopul susținerii finanțării de proiecte care să contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării și la creșterea competitivității, inovării și creșterii economice, în sectorul agricol”, susține comunicatul AUR.

Reamintim că România a mai avut o astfel de bancă, una de mare tradiție. Este vorba despre Creditul Funciar Rural înființat în 1872. Această instituție s-a transformat ulterior, în 1937, Creditul Național Agricol.

Comuniștii au preluat-o și au schimbat denumirea în Banca Agricolă, iar din 1968 în Banca pentru Agricultură și Industria Alimentară. După 1990, s-a revenit la denumirea de Banca Agricolă.

Ce nu a reușit nimeni între 1872 și 1989, au reușit politicienii după 1990, băgând în faliment Banca Agricolă.În 2001, Banca Agricolă a fost vândută austriecilor de la Raiffeisen.

Deși atunci promiteau solemn că Banca va redeveni ce-a fost, în realitate, austriecii n-au făcut nimic pentru agricultorii români

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

  1. Raiffeisen a cumpărat ce i-au dat ăștia, puliticienii mioritici, aproape gratis. Deci ei nu au îngropat nimic, românii au făcut-o.
    Banca Agricola avea cea mai extinsă rețea de filiale și sucursale dintre unitățile bancare. Mai multe avea C.E.C.-ul dar acesta nu era socotit bancă pe acea vreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE