Atletele Joan Chelimo, Stella Ruto şi Delvine Meringor au primit, joi, cetăţenia română după ce au depus jurământul la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, cele trei sportive kenyence având posibilitatea să concureze la Jocurile Olimpice de la Tokyo, informează Agerpres.
„Premieră pentru atletismul românesc. Joan Chelimo (31 de ani), Stella Ruto (26 de ani) şi Delvine Meringor (29 de ani) au devenit azi primele atlete de pe continentul african care primesc cetăţenia română! Legitimate la clubul Steaua Bucureşti, Joan, Stella şi Delvine au depus jurământul la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie în prezenţa preşedintelui Federaţiei Române de Atletism, Florin Florea, a reprezentanţilor clubului Steaua Bucureşti şi a antrenorului Carol Şanta. Cele trei sportive pot reprezenta de acum România în toate competiţiile internaţionale. Joan şi Delvine au realizat deja baremul pentru Jocurile Olimpice în proba de maraton, iar Stella va încerca să se califice în proba de 5.000 de metri sau în cea de 3.000 metri obstacole”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Române de Atletism.
Pentru a putea participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Federaţia Internaţională de Atletism ar trebui să confirme eligibilitatea sportivelor calificate Federaţiei Române de Atletism şi Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
„Este un moment foarte important pentru atletism românesc. Arătăm tuturor că suntem o naţiune deschisă, cu o gândire europeană şi prin sosirea celor trei atlete întărim echipa României. Îmi doresc ca în 4-6 ani România să evolueze în Superliga Europei”, a declarat Florin Florea, preşedinte Federaţiei Române de Atletism.
Antrenorul Carol Şanta a afirmat că aşteaptă momentul naturalizării celor trei atlete de cinci ani.
„Aştept acest moment de cinci ani. Am reuşit azi să aduc în România trei atlete foarte valoroase şi sper ca măcar una dintre ele să cucerească o medalie la Jocurile Olimpice. Îmi doresc să mă retrag după un astfel de moment”, a afirmat Şanta.
Prima competiţie la care cele trei sportive vor participa în România în acest an este Campionatul Naţional de 5.000 şi 10.000 de metri, de la Piteşti, de săptămâna viitoare.
România are până acum cinci atleţi calificaţi la JO de la Tokyo, Florentina Iuşco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime) şi Alin Firfirică (aruncarea discului).
Actualul președinte al Federației Române de Atletism, Florin Florea, este un nume obscur în sportul românesc. Acesta a fost ales în 2017, în funcție, iar recent a fost criticat dur de către fosta mare sportivă și medaliată olimpică, Violeta Beclea, care a spus că în patru ani, „Florea nu a făcut nimic”.
Într-un interviu, Florea spunea că „politica m-a ajutat mult în viață”.
Florin Florea, un handicapat globalist isi poate depasi statutul? Ce a facut asta ptr atletism? Unde sint Ilie Floroiu sau Melinte?
Florea și Șanta doi imbecili slugarnici care nu încurajează sportivii români ,ei importă atlete ,,albe” din Kenya că să ce! să încurajăm exodul țiganilor africani in Romania că și așa nu ne descurcăm sa îi civilizăm pe ,,indienii” de la noi.cum ajung totuși atâția ticăloși in posturi de conducere?
Toata simpatia pentru fetele dragute din Kenia dar o intrebare se pune:mai exista romani in Romania ?Inepe sa se vada rezultatele politicii criminale din ultimii 30 de ani de distrugere a Romaniei si poporului sau.Cat priveste asazisul presedinte de federatie probabil ca pana si Ceausestilor le-ar fi facut sila atata slugarnicie.
Gindire europeana pt idiotzii astia de la Federatie ar insemna sa incurajeze si copiiii romani sa faca sport, sa le creeze conditzii. De fapt cu asta trebuia sa inceapa prapaditzii astia. Unde e Doina Melinte si alte glorii? O sa aducetzi mereu sportivi din alte tari si iti tii copiii in case?
Frumușele fetele și tot respectul pentru talentul sportiv.
DAR merele sunt mere și perele sunt pere, ori ești kenyan ori ești român, aici nu e echipă de club – ca și cum vorbim despre Dinamo sau CFR Cluj, aici teoretic e echipa națională.
Hai să importăm atunci și echipă de fotbal, și echipă de handbal din Kenya și Brazilia și batem tot, nu?
Culmea va fi să vezi kenyencele noastre concurand la atletism cu kenyencele nemțoaice și probabil alea vor câștiga că ei au dat bani mai mulți pe cele mai bune 🙂