marți, ianuarie 31, 2023
OPINIICe ar fi normal să spună președintele Zelenski în Parlament înainte de...

Ce ar fi normal să spună președintele Zelenski în Parlament înainte de a cere și mai mult ajutor României și cetățenilor săi

Luni, 4 Aprilie 2022, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, va susține un discurs în fața Parlamentului României.

Ce ar fi normal sa spună președintele Zelenski in prima parte a discursului sau, înainte de a solicita și mai mult ajutor și implicare din partea României și a cetățenilor români:

1) Ar trebui să își ceară scuze, din partea statului ucrainian, pentru toate școlile și clasele cu predare în limba româna pe care le-a închis în mod sistematic Ucraina în ultimii 30 de ani.

2) Ar trebui să recunoască faptul că Ucraina a încălcat în mod repetat Tratatul de bază semnat în 1997 cu România, și să își ceară scuze în mod oficial pentru aceste încălcări.

3) Ar trebui să își ceară scuze pentru toate încălcările drepturilor celor 500.000 de etnici români din Ucraina, care au avut loc în ultimii 30 de ani, drepturi care sunt prevăzute în Constituția Ucrainei, în Convențiile europene în vigoare, și în Tratatul de bază.

4) Ar trebui să își ceară scuze pentru că a permis să se implementeze mai departe prevederile abuzive ale noii Legi a Educației din Ucraina, adoptate din anul 2017, care are că urmare reducerea și mai mult a numărului de ore, clase și școli cu predare în limba română.

5) Ar trebui să își ceară scuze pentru declarația să de pe 22 ianuarie 2020, când a afirmat public că România ar fi ocupat militar, abuziv și ilegitim Bucovina în noiembrie 1918, atunci când această provincie istorică româneasca a decis, în mod firesc și democratic, Unirea cu Țara-Mamă.

6) Ar trebui să își ceară scuze pentru faptul că pe 17 februarie 2022, de Ziua Unității Naționale în Ucraina, a „uitat” să menționeze și minoritatea românească, pe lângă celelalte minorități, deși această este a două că pondere în țară, după cea rusească.

7). Ar trebui să dea asigurări ferme că, de acum înainte, Ucraina garantează că va respectă ad literam toate prevederile Tratatului de baza din 1997 cu România.

8) Ar trebui să promită oficial și solemn, din partea statului ucrainian, că de acum înainte nu se va mai închide nicio clasă, nicio școală sau liceu cu predare în limba româna din Ucraina.

9) Ar trebui să își ia angajamentul public că, statul ucrainean va face toate eforturile necesare pentru a redeschide toate școlile românești pe care le-a închis în ultimii 30 de ani, cel târziu până la 1 septembrie 2024.

După ce va face toate aceste afirmații și angajamente necesare, vom putea să ascultăm cu interes și toate noile solicitări de ajutor și susținere ale președintelui Zelenski.

NOTĂ: Precizare necesară: această postare nu este anti-cineva sau anti-ceva. Este una pro. Pro-româneasca, pro-demnitate națională și pro-interesele românilor din Ucraina, pe care statul român nu da doi bani, din păcate.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

4 COMENTARII

  1. normal ar fi sa nu fie lasat sa vorbeasca, dar ce mai e normal azi.. Parlamentarii ar putea avea decenta sa iasa pe hol la o cafea in acest timp

  2. Doar n-o fi fraier. El știe că Bucureștiul e tras cu cheia de Bruxellesși nu-și permite opinii populare.Dacă i-ar fi durut pe patrihoții noștri de românii de peste hotare ar fi făcut ceva până acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate