marți, iulie 23, 2024
ACTUALITATEArgentina, Egipt, Iran, Etiopia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost...

Argentina, Egipt, Iran, Etiopia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost invitate să adere la BRICS

Argentina, Egipt, Iran, Etiopia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite ai fost invitate, oficial, să adere la grupul BRICS, a anunțat președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa.

Candidaturile acestor țări au fost acceptate, după ce au depus cereri de aderare, analizate de membrii fondatori ai grupului, Brazilia, Rusia, India, Africa de Sud și China.

Anunțul lui Cyril Ramaphosa a venit după ce mai devreme țările BRICS au anunțat un acord de principiu privind crearea unor noi mecanisme în vederea extinderii organizației informale a țărilor cu economii emergente.

„Am convenit în chestiunea extinderii”, a declarat ministrul de Externe al Africii de Sud, Naledi Pandor, la Ubuntu Radio, un post condus de ministerul său, în urma unei întâlniri a liderilor BRICS la un summit de trei zile ce are loc la Johannesburg.

„Avem un document pe care l-am adoptat, care stabileşte orientări şi principii, procese pentru a lua în considerare ţările care doresc să devină membre ale BRICS… Este un lucru foarte bun” , a mai spus acesta.

Aderarea Arabiei Saudite și a Emiratelor Arabe Saudite, aliați tradiționali ai Statelor Unite în zona Golfului Persic, este văzută deja ca o lovitură pentru politica externă a președintelui Joe Biden în condițiile în care aceasta încearcă să contracareze influența Chinei și a Rusiei la nivel internațional.

Însă relațiile dintre Washington și Riad s-au răcit dramatic începând de anul trecut, după ce guvernul saudit a decis să nu sprijine solicitările SUA de a crește producția mondială de petrol pentru a ajuta la diminuarea presiunilor inflaționiste cu care s-au confruntat țările din întreaga lume.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE