ACTUALITATEParlamentul European | Certificatul UE Covid-19 înlocuiește „adeverința verde” și are o...

Parlamentul European | Certificatul UE Covid-19 înlocuiește „adeverința verde” și are o valabilitate de un an. Doar trei europarlamentari români s-au opus pașaportului de vaccinare

Parlamentul European și-a adoptat joi poziția de negociere cu privire la propunerea de certificat pentru a reafirma dreptul la liberă circulație în Europa în timpul pandemiei, eurodeputații fiind de acord că noul „certificat UE Covid-19” – în locul „adeverinței electronice verzi”, conform propunerii Comisiei Europene – ar trebui să fie valabil timp de 12 luni și nu mai mult, indică un comunicat al legislativului european, citat de Agerpres.

Documentul va fi disponibil oricărui cetățean al unui stat membru UE, în format electronic sau pe hârtie. Acesta va atesta faptul că deținătorul a fost vaccinat împotriva Covid-19 sau, în caz contrar, că a obținut recent un rezultat negativ la test ori a fost infectat în ultimele 90 de zile cu virusul Covid-19.

Propunerea legislativă privind cetățenii UE a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă și 31 abțineri, în timp ce propunerea privind cetățenii țărilor terțe a fost adoptată cu 540 de voturi pentru, 80 împotrivă și 70 abțineri. Procedura de votare a avut loc miercuri, rezultatele fiind anunțate joi dimineața. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul sunt acum pregătite să înceapă negocierile, întrucât CE se opune acestei înlocuiri a „adeverinței verde” propuse anterior. Scopul negocierilor este de a se ajunge la un consens înaintea sezonului turistic de vară. Doar trei europarlamentari români au votat împotriva acestei măsuri: Tudor Ciuhodaru (PSD), Maria Grapini (PPU-SL) și Cristian Terheș (PNȚ-CD).

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Trebuie să punem în aplicare certificatul UE Covid-19 pentru a restabili încrederea cetățenilor în spațiul Schengen, în timp ce continuăm să luptăm împotriva pandemiei. Statele membre trebuie să își coordoneze răspunsul în condiții de siguranță și să asigure libera circulație a cetățenilor în UE. Vaccinurile și testele trebuie să fie accesibile și gratuite pentru toți cetățenii. Statele membre nu ar trebui să introducă restricții suplimentare odată ce certificatul este în vigoare.”, a declarat după vot președintele Comisiei pentru libertăți civile a Parlamentului European (LIBE), Juan Fernando Lopez Aguilar.

Parlamentul asigură călătorii că nu vor fi nevoiți să suporte restricții de călătorie, precum carantina, autoizolarea sau testarea. Totuși, eurodeputații s-au arătat îngrijorați de întârzierea termenelor de livrare a vaccinurilor în cadrul Uniunii.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate