Online-ul este un surogan ce nu poate să înlocuiască emoția, trăirile pe care le provoacă un concert în sală, a subliniat, într-un interviu acordat News.ro, managerul Filarmonicii „George Enescu”, Andrei Dimitriu.
Discutând despre experiența în domeniul cultural în anul 2020, Andrei Dimitriu a caracterizat-o ca fiind una „plină de disconfort”, în contextul limitărilor impuse de pandemie.
„Online-ul e un surogat. Nu va înlocui niciodată emoţia, trăirile pe care le provoacă concertul în sanctuarul consacrat: sala de concert. Nici vorbă de schimbat – şi radical! – această practică de secole… artistul trebuie să-l vezi pe viu, să-l simţi în proximitate, să-l vezi pe scenă. Doar aşa are capacitatea să transmită mesajul către un public sensibilizat de actul artistic.
Orice altă viziune nu poate avea viitor. Refuz să-mi imaginez dezastrul perpetuării concertelor online… am în vedere, în primul rând, simfonicele, muzica clasică, opera, opereta”, a subliniat Andrei Dimitriu, potrivit sursei citate.
Întrebat care este cuvântul care ar descrie cel mai bine anul 2020, Andrei Dimitru a răspuns:
„Anul celei mai perfecte şi diabolice conspiraţii împotriva civilizaţiei creştin- europene. E singura civilizaţie care a zidit o societate democrată, cu o axiologie civilizaţională model, prosperă, tolerantă, pe baza valorilor şi principiilor creştine. Cine să fie la originea crizei? Nu ne putem gândi decât la puterile revizioniste, dictatoriale, violente şi rudimentare. Dar lumea civilizată va avea un bun răspuns. Şi „cultura de performanţă” va reînvia, se va impune şi va binecuvânta lumea de pretutindeni”.
Managerul Filarmonicii George Enescu își dorește ca viitoarea stagiune să fie într-o sală cu public.
„Aş vrea să-mi imaginez că stagiunea viitoare – toamna lui 2021 – o vom deschide într-o sală cu public. Şi aş mai vrea ca situaţia financiară să ne permită să invităm dirijori şi solişti din galeria gloriilor internaţionale”, a precizat Andrei Dimitriu.