ACTUALITATEAnaliză ZF | România, un caz aproape unic la nivel european: a...

Analiză ZF | România, un caz aproape unic la nivel european: a închis centrale, fără să pună nimic în loc. Polonia și-a asumat renunțarea la cărbuni în 2049, în timp ce România în 2032

Statul român a reușit să-și saboteze propriul sistem energetic, închizând centrale pe cărbuni fără să pună nimic în loc, relevă o analiză realizată de către Ziarul Financiar. Totul, în numele trecerii la „energia verde”.

Mai rău, conform datelor publicate pe siteul Transelectrica, transportatorul naţional de energie, alte centrale pe cărbuni ar trebui scoase din funcţiune, astfel ca la nivelul anului 2024 capacitatea totală a acestor unităţi să ajungă undeva la 2.000 MW. Din 38 de grupuri pe cărbune câte funcționau în 2011, anul acesta mai merg doar 13.

Această strategie deliberată a statului român, urmată de toate guvernele, a subminat statutul de exportator net de energie al României în ultimii trei ani de zile. Investiţiile din partea de eoliene şi solare, unde România are acum un portofoliu de generare de circa 4.300 MW, s-au făcut fără unităţi de stocare sau de echilibrare, astfel că independența zilnică a alimentării cu energie a României depinde de cum bate vântul. Ieri, de exemplu, a fost una din zilele în care vântul nu a bătut, aşa că ponderea cărbunilor a ajuns la aproape 25% din producţia internă. Dar nu a fost suficient, aşa că un sfert din consumul naţional al României se baza pe importurile de la vecinii săi.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Am mai putea redeschide câteva unităţi“, spune Ovidiu Pop, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti din domeniul termoenergeticii.

„La Deva am mai avea un grup de 210 MW, la Paroşeni 150 MW şi la Complexul Energetic Oltenia este grupul 5 de la Rovinari cu 300 MW care pot fi puse în funcţiune. Trebuie urgentate reparaţiile, iar mai departe marea problemă rămâne cea de alimentare a centralelor cu cărbuni“, a mai explicat Pop.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Zeontal, pulbere dentara, cu continut de 100% pulbere de zeolit natural și vei contribui la susținerea siteului R3media

La rândul său, ministrul energiei, Virgil Popescu, a declarat că la CE Oltenia, cel mai mare producător de energie local pe bază de cărbuni, va fi realizată până în mai o creştere a capacităţii de producţie de 300 MW, cel mai probabil fiind vorba de grupul 5 de la Rovinari.

Dar dincolo de aceste măsuri punctuale, politica energetică a României a fost complet diferită de cea a altor state care depind de cărbuni pentru a-şi alimenta consumul intern, iar Polonia este cel mai bun exemplu.

Astfel, în timp ce România şi-a asumat exitul din cărbuni până în 2032, Polonia, unde 70% din energie a fost asigurată anul trecut de centralele pe cărbuni, şi-a setat ca ţintă anul 2049.

De ce sunt facturile mari la energie, pe înțelesul tuturor. Pregătiți-vă să rămâneți fără casă și mașină

În 2020, sistemul energetic al Poloniei avea o capacitate totală de 49.238 MW, po­trivit datelor oficiale, din care 31.255 MW erau numai în centralele pe cărbuni. În 2011, parcul de producţie de ener­gie elec­trică al Poloniei era de 37.400 MW, din care 32.900 MW erau cărbunii. Practic, într-un deceniu, Polonia şi-a crescut flota de producţie de energie cu 30%, păstrând aproape neschimbată capacitatea centra­lelor pe cărbune. Ce s-a pus în plus a venit din zona de energie verde, dar în comparaţie cu România, Polonia a avut grijă de producţia de energie convenţială. Rezultatul? Polonia exportă energie. În România, lucrurile au stat complet diferit.

Astfel, capacitatea de producţie a rămas relativ contantă de 10 ani încoace, la circa 17.000 MW, închiderile din zona de cărbuni fiind acoperite de instalările de eoliene şi solare. Practic, ce a pierdut România pe zona de producţie de energie stabilă ca şi capacitate, a câştigat pe zona de energie verde volatilă. Astfel, boomul energiei verzi a venit fără a pune în loc capacităţi de echilibrare, astfel că acum, atunci când nu bate vântul, România nu are ce să facă altceva decât să importe.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

3 COMENTARII

 1. Ce să vă mai spun ? Cred că v-ați săturat de comentariile mele. Chiar și eu m-am săturat de ele.

  Dar scrierile d-lui Ursan au lipici.

  Trăitorii Democrației sunt mult mai civilzați decât cei ai „comunismului”. Aceia s-ar fi răstit rapid la sugestia dânsului că România au vândut-o comuniștii, dar … abia în … libertate/Democrație! Fiindcă înainte … îi împiedica „comunismul”/PCR/NC.

  Adică au vândut-o și o vând din binecunscuta ticăloșie, incompetență etc. Și ca să se răzbune pe Democrație, demonstrând că „democrația de piață” nu funcționează (cu ajutorul lor discret și „dezinteresat”)!

  Trăitorii Democrației sunt chiar gata să creadă că asta este explicația. Nu contează că Polonia are populație dublu cât România (cum se explică raportul populație-teritoriu între Polonia și Germania ?), că Papa KW era polonez, ori că România pare mai liberală decât Polonia – deci gata să vândă practic orice etc.

  Într-o zi, când arhivele Democrației se vor deschide, vom ști și restul. Și nu va mai conta!

  Mulțumesc.

  P.S.

  D-l Ursan are dreptate: „exit” este cuvânt latin („ex(o)” pare prefix latin). Dar să se „seteze” ceva când se putea „fixa”/„stabili”/etc. devine prea mult – zic eu (care nu-s IAPop).

  Presupun că d-l Ursan este ardelean (altfel îl chema Ursu/Urseanu/Ursescu, adică nu terminat într-o consoană). Și mai convingător este stilul său ardelean de a evita cacofoniile: „ca și”.

  „Practic, ce a pierdut România pe zona de producţie de energie stabilă ca şi capacitate, a câştigat pe zona de energie verde volatilă.”

  Asta putea să fie „Practic, ce a pierdut România în capacitate de producţie de energie stabilă , a câştigat în domeniul energiei verzi volatile”.

  De „boomul” nu vă mai spun nimic. Până și scriitori serioși, prodemocrație și români până în rărunchi, nu se feresc să ne altoiască sfânta noastră limbă francofonă!

  Noroc că Prostimea e binecrescută (în Democrație) și nu pune întrebări.

 2. Atîta timp cît vorbește de „boomul energiei verzi”, adică de cai verzi pe pereți, este de-al lor.
  Dacă nu se scot certificatele verzi se redeschid degeaba termocentralele (dacă mai au ce redeschide,cîte dintre ele oare mai pot funcționa?), costul curentului făcut de acestea va fi la fel de mare ca al celui de import.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate