joi, septembrie 21, 2023
ACTUALITATEContinuă greva profesorilor: s-a respins oferta guvernanților

Continuă greva profesorilor: s-a respins oferta guvernanților

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret, a declarat sâmbătă presei că greva profesorilor continuă, sindicaliștii respingând astfel și ultima ofertă făcută de Guvern.

„Am avut discuţii cu membrii Guvernului. Cerinţa noastră a fost cea pe care toată lumea o ştie, şi anume să se aplice integral de la 1 ianuarie 2024 acea grilă de salarizare. Guvernul României a spus clar că nu poate oferi această creştere. Singurul lucru pe care poate să-l facă este acela de a acorda în loc de 40% cât au promis iniţial, 45% şi suplimentar să se acorde până în 2027, în fiecare an, pe 5 octombrie, suma de 1.500 de lei. Aceasta este oferta Guvernului. Noi vom consulta oamenii, pentru că aşa cum am spus mereu: oamenii sunt cei care au declanşat greva, oamenii sunt cei care hotărăsc dacă încetează sau nu”, a spus Hăncescu.

Executivul a înaintat vineri o nouă ofertă sindicaliştilor din Educaţie, constând într-o sumă de 1500 de lei, care se va acorda anual, în luna octombrie, până în 2027, a anunţat, după consultările cu reprezentanţii Guvernului, Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Guvernul urmează să se reunească într-o şedinţă duminică la ora 10.00, iar ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi de purtătorul de cuvânt al Executivului Dan Cărbunaru vor face declarații.

Vineri, 9 iunie, peste 12.000 de profesori și de angajați din educație au protestat în București. În acel timp, liderii de sindicat Simion Hăncescu (FSLI) și Marius Nistor (FSE ”Spiru Haret”) au fost la negocieri cu reprezentanții Executivului. După întâlnirea de la Palatul Victoria, Hăncescu a spus că Guvernul nu poate acorda creșterile salariale solicitate și a explicat ce a oferit instituția:

  • o primă de 1.500 de lei net, anuală, cu acordare din fonduri europene, în perioada 2023-2027, în luna octombrie
  • o creștere cu 45% din diferența între actualul salariu, mărit și el după ordonanța de urgență 53 adoptată de Guvern cu forța cu câteva sute de lei, și salariul prevăzut în grila care ar urma să se aplice de la 1 ianuarie, cea inclusă în viitoarea lege a salarizării unitare

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate