joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATEAnaliză Profit.ro: România, adeptă a măsurilor dure, a înregistrat un exces de...

Analiză Profit.ro: România, adeptă a măsurilor dure, a înregistrat un exces de mortalitate dublu față de Suedia. Țara scandinavă a făcut exact opusul

În 2020, România a înregistrat un exces al mortalității raportat la media ultimilor 4 ani precedenți dublu față de cel din Suedia, țară în care n-au fost aplicate măsuri dure, strategie criticată de presa și experții internaționali, scrie Profit.ro.

Excesul de mortalitate este un termen folosit în epidemiologie și sănătate publică, care se referă la numărul de decese generate de toate cauzele în timpul unei crize peste ceea ce ar fi fost de așteptat în condiții „normale”.

În 2020, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), numărul de decese înregistrate a crescut cu 13,6% față de media ultimilor 4 ani precedenți. În 2020 au fost înregistrate 296.711 decese, cu 35.563 mai multe decât media de 261.148 a ultimilor 4 ani precedenți. Dintre acestea, 15.767 – sau 44% – din total decese excedentare au fost puse de autorități pe seama Covid, scrie Profit.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Reuters a calculat, pe baza datelor Eurostat, excesul de mortalitate similar (raportat la media ultimilor 4 ani precedenți) din statele europene, iar Suedia se situează nu în fruntea clasamentului, ci în ultima sa treime, cu un număr de decese doar cu 7,7% mai ridicat decât media din perioada 2016-2019. Statele europene care au aplicat cele mai dure lockdown-uri, Spania sau Belgia, de exemplu, au raportat în 2020 un exces de mortalitate mult mai ridicat, de 18,1%, respectiv 16,2%. Nu mai puțin de 21 din statele europene analizate de Reuters au valori superioare celor ale Suediei. Calculele Reuters sunt confirmate și de o analiză a institutului de statistică din Marea Britanie, care a ajustat rezultatele și în funcție de diferența în structura pe vârste și trendurile de mortalitate sezonieră. Rezultatul: Suedia s-a situat pe locul 18 din 26 de state analizate. Pe primele locuri, cu cele mai multe decese excedentare, s-au situat Polonia, Spania și Belgia. Valori mai scăzute ale excesului de mortalitate au raportat alte state nordice (Danemarca – 1.5%, Finlanda – 1%), care, precum Suedia, nu au introdus obligativitatea purtării măști sau au recomandat-o/impus-o doar în spațiile publice închise și aglomerate. Spre deosebire de Suedia, însă, vecinii săi au impus lockdown-uri, chiar dacă pe perioade determinate și mai scurte decât restul statelor europene”, a adăugat Florin Rusu pentru profit.ro.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„În locul închiderii totale (a oamenilor în case, a parcurilor, măsuri prin care au fost anihilate eventualele efecte pozitive ale celor mai eficiente metode naturale “de luptă” împotriva Covid: ventilația, aerul curat și soarele), Suedia (dar și celelalte state nordice) a preferat o politică de tip laissez-faire care s-a bazat pe cooperarea voluntară a cetățenilor și pe recomandarea – și nu impunerea, decât în situații punctuale – unor reguli de bun-simț: păstrarea distanței fizice de 2 metri, evitarea aglomerărilor, purtarea măștii numai în spațiile publice închise și aglomerate etc. Argumentul invocat: pentru a putea fi respectate de cetățeni, legile/regulile trebuie să fie simple, predictibile, și nu arbitrare și schimbate o dată pe zi prin ordonanțe militare. Schimbarea aproape zilnică a regulilor nu face decât să amplifice scepticismul populației și să descurajeze conformarea voluntară a acesteia. Ceea ce s-a întâmplat nu numai în România, ci în toate celelalte state occidentale care au optat pentru carantinarea generală a populației și guvernarea prin ordonanțe militaro-sanitare. Pentru că acest proces a “bulversat” sistemul cognitiv al cetățenilor: ce era interzis ieri, e permis azi, dar autoritățile pot oricând să-l interzică din nou mâine. „Unii au crezut că este posibil să se elimine transmiterea bolilor prin închiderea societății. Noi nu am crezut asta și s-a dovedit că am avut dreptate”, a afirmat Johan Carlson, directorul Agenției de Sănătate Publică din Suedia. În Suedia, după un an de pandemie, 43% din populația are încredere ridicată sau foarte ridicată în modul în care a fost combătută epidemia, 30% având o încredere scăzută sau foarte scăzută. Comparativ, în România, potrivit unui sondaj recent Avangarde privind percepțiile publice asupra gestionării pandemiei de COVID-19 în România și a campaniei naționale de vaccinare, prezentat de presa autohtonă, 79% dintre cei intervievați declară că țara noastră se îndreaptă într-o direcție greșită. 63% dintre respondenți nu au acordat note de trecere Guvernului României pentru modul în care a gestionat până în acest moment Pandemia COVID-19”, a conchis autorul.

Analiza integrală poate fi citită aici.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

3 COMENTARII

  1. Ioana: eu zic că nu doar de proști dar și de oameni plătiți să disemineze teroare și să intărească aparatul represiv medical-corporativ care aproape că a dat o lovitură de stat, pana și politrucii par prizonierii narativului. Prostimea e la baza piramidei, sus avem activiștii și in varf avem OMS, Big Tech și Big Pharma care regizează pseudoapocalipsa și au profitat de o epidemie ca să accelereze implementarea acestor mecanisme de control iar in starea de urgență și-au dublat veniturile in timp ce falimentează clasa mijlocie in toată Europa. Adică după terminarea stării de urgență vor cumpăra la lichidare de stoc state și companii falimentate, precum și politruci si activiști care sa-i curețe de acuzații și să mușamalizeze (jurnaliști gen digi 24, CTP, pandarul, tolontan, adevărul , toate lichelele care mint pentru banii primiti de la guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE