joi, decembrie 12, 2024
ACTUALITATEAnaliză dură în presa britanică: Mașinile electrice sunt în picaj, iar cele...

Analiză dură în presa britanică: Mașinile electrice sunt în picaj, iar cele pe combustibil sunt preferate de consumatori, așa cum e normal

Proporția de mașini electrice din totalul vânzărilor a scăzut. Oamenii pur și simplu nu mai vor să le cumpere, scrie The Telegraph.

Iată analiza jurnalistului britanic Ross Clark:

Dacă vă doriți o mașină nouă pe benzină, cumpărați-o acum, înainte de a fi prea târziu. Cu siguranță nu va trece mult timp până când producătorii de automobile vor începe să recunoască faptul că operațiunile lor de vânzări în Marea Britanie au probleme serioase, ceea ce îi va determina pe unii să înceapă să se retragă complet de pe piața britanică.

De ce? Pentru că, din ianuarie, producătorii de automobile au fost supuși mandatului privind vehiculele cu emisii zero (ZEV), pentru a se asigura că cel puțin 22 % din vehiculele pe care le vând sunt modele cu baterii pure – o proporție care va crește constant până când va ajunge la 80 % până în 2030. În cazul în care nu reușesc să atingă ținta, ar putea fi amendați cu 15.000 de lire sterline pentru fiecare vehicul suplimentar neconform pe care îl vând.

Problema este că, în luna martie, proporția vânzărilor de vehicule electrice a fost de numai 15,2 %, iar acest procent se îndreaptă în jos. În martie 2023, aceasta era de 16,2 la sută. Nu este greu să ne dăm seama ce se va întâmpla. Dacă nu va exista o creștere bruscă a interesului pentru mașinile electrice, producătorii se vor afla într-o situație imposibilă. Vor rămâne cu o mulțime de mașini electrice nevândute, în timp ce mașinile pe care le pot vinde – pe benzină și hibride – vor fi supuse unor penalizări uriașe.

Cam atât despre ideea că guvernul a făcut o favoare industriei auto prin amânarea datei de interdicție propusă pentru mașinile pe benzină de la 2030 la 2035. ZEV-ul este cel care este nemesisul lent și tăcut al industriei auto. Dacă cumpărătorii de automobile nu vor să joace acest joc – și se pare că nu vor – va distruge industria din Marea Britanie.

Mașinile electrice sunt o lecție despre cum guvernele nu pot forța oamenii să cumpere un produs pe care nu doresc să îl cumpere, indiferent de cât de mult folosesc stimulentele combinate cu amenințărie.

Ajutoarele de până la 4.000 de lire sterline pentru fiecare vehicul ar fi putut să mențină piața mașinilor electrice pentru o vreme, deoarece automobiliștii bogați au luat banii contribuabililor pentru a se putea lăuda cu acreditările lor ecologice. Dar imediat ce aceste subvenții au fost reduse și, în cele din urmă, abolite, cererea a scăzut. Mașinile electrice continuă să se bucure de un regim fiscal ciudat de generos, proprietarii neplătind încă nicio taxă de drum și, dacă le încarcă acasă, plătesc doar 5% TVA pentru alimentarea lor. Pe de altă parte, dacă cumpărați un litru de benzină, mai mult de jumătate din suma plătită ajunge la fisc. Mașinile electrice sunt vehicule grele și, cu toate acestea, proprietarii nu plătesc practic nimic pentru întreținerea drumurilor pe care contribuie la uzura acestora – și cu atât mai puțin contribuie la costul noilor drumuri sau la visteria guvernului.

Ideea că ajutoarele ar fi propulsat mașinile electrice până la punctul în care acestea ar fi atras interesul maselor s-a dovedit a fi greșită. Automobiliștii încă nu mușcă momeala, deoarece, pentru mulți, mașinile electrice rămân nepractice. Sunt prea scumpe pentru a fi cumpărate noi, nu merg suficient de departe cu o încărcare, durează prea mult să se încarce și – dacă sunteți unul dintre cele nouă milioane de gospodării din Regatul Unit care nu au parcare în afara străzii – pot fi costisitoare și extrem de dureroase de utilizat.

Dacă guvernul dorește să păstreze o industrie auto, trebuie să regândească rapid ZEV – înainte ca producătorii de automobile să înceapă să fie paralizați de amenzi uriașe pentru crima odioasă de a vinde prea mult dintr-un produs pe care oamenii vor să-l cumpere și prea puțin dintr-un produs pe care nu vor să-l cumpere.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE