miercuri, iulie 17, 2024
ACTUALITATELiga Studenților condamnă decizia Ministrului Educației de a elimina vacanța de Paști...

Liga Studenților condamnă decizia Ministrului Educației de a elimina vacanța de Paști și afirmă că măsura aduce de anii 50 ai regimului comunist

Liga Studenților (LS IAȘI) condamnă gestul Ligiei Deca, ministrul Educației, de a elimina vacanța de Paști din calendarul anului școlar 2023-2024, calificând gestul drept unul anti-creștin, specific culturii anulării (cancel culture) – curentului woke care urmărește să elimine fundamentele creștine ale civilizației occidentale și europene, aducând aminte de măsuri identice luate la începutul regimului totalitar comunist din România, informează un comunicat de presă.

Decizia afectează cel puțin 65.000 de copii, care nu își vor mai putea vedea în vacanță părinții plecați la muncă în străinătate. Organizația îi solicită premierului Nicolae Ciucă să îi ceară Ligiei Deca să reintroducă urgent vacanța de Paști, iar în cazul unui refuz să o demită din funcție.

Proiectul de calendar pentru anul școlar 2023-2024 a fost publicat inițial pe 27 ianuarie, vacanța de Paști fiind propusă în alt interval de timp decât cel care să acopere data când creștinii ortodocși sărbătoresc Sf. Paști – 5 mai. Ministerul Educației a eliminat ca zile libere (fără școală), chiar și datele de 3 și 6 mai, când pică Vinerea Mare și a doua zi de Paști, deși acestea sunt sărbători legale. De asemenea, au fost ignorate și datele echivalente pentru romano-catolici sau alte culte.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Deși au existat critici în spațiul public față de eliminarea vacanței de Paști și amendamente depuse de diverse organizații în acest sens, Ministerul Educației a păstrat proiectul inițial, după ce marți a anunțat că reintroduce vacanța, însă ulterior a retras postarea de pe Facebook.

Eliminarea vacanței de Paști încalcă principiile enunțate de Legea Educației Naționale nr. 1/2011 la art. 3, printre care asumarea, promovarea și păstrarea identității naționale și a valorilor culturale ale poporului român, precum și respectarea libertății religioase a beneficiarilor actului educațional. Decizia vine în contradicție și cu Tratatul privind Uniunea Europeană, care, în preambul, recunoaște „moștenirea culturală, religioasă și umanistă a Europei”.

Mai mult, vacanța de Paști reprezintă un moment în care copiii ai căror părinți lucrează în străinătate îi pot revedea pe aceștia, familiile adunându-se împreună cu ocazia sărbătorilor Pascale. Conform datelor Autorității Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) din decembrie 2022, peste 53.000 de copii au un părinte plecat peste hotare, iar peste 12.000 de copii au ambii părinți plecați. Practic, prin eliminarea vacanței, peste 65.000 de copii nu își vor mai vedea părinții de Paști în 2024.

Decizia Ministerului aduce aminte de dispozițiile similare, de la începutul guvernării comuniste în România, din 1948, dispuse de miniștrii Lothar Rădăceanu sau Gheorghe Vasilichi, care au avut ca scop eliminarea oricărei prezențe și manifestări a libertății religioase din școli. Liga Studenților amintește că în acea perioadă, mii de tineri au fost arestați și condamnați la închisoare, alături de profesori, preoți, monahi, intelectuali, pentru refuzul lor de a accepta noua orânduire și de a refuza eliminarea simbolurilor creștine din spațiul public, cinstirea memoriei lor fiind recunoscută de stat prin Legea nr. 127/2017.

„Peste 65.000 de copii nu își vor mai vedea părinții de Paști, iar milioane de familii de români vor sărbători Sfintele Paști ca și cum ar fi un weekend prelungit, din cauza Ligiei Deca care se comportă ca un comisar politic sovietic, însărcinat cu transformarea învățământului după canoanele corectitudinii politice și ale culturii anulării.

Civilizația noastră europeană are ca bază filosofia greco-romană, Creștinismul și dreptul roman, respectiv anglo-saxon, iar pentru noi, ca români și creștini, Învierea lui Hristos nu reprezintă doar cea mai importantă sărbătoare religioasă din an, ci însuși fundamentul credinței noastre. Cunoaștem atât direct, cât și de la alumni ai organizațiilor studențești în care doamna ministru Ligia Deca a fost membră și cu care a colaborat, despre planul acestora de a elimina cultura creștină din România, considerând-o un factor care «împiedică progresul». Tocmai de aceea, facem apel la toți românii cu conștiință creștină să se opună proiectului România Educată, pe care Ligia Deca l-a născocit.

Liga Studenților este singura organizație studențească care și-a asumat combaterea oricăror idei progresiste de tip woke în sistemul de învățământ românesc și care a avertizat constant asupra realității pericolului pe care îl reprezintă lobby-ul organizațiilor studențești de stânga pe lângă instituțiile de stat, care atentează la rescrierea paradigmei educaționale după modelul extremismului de stânga dezvoltat prin teoriile Școlii de la Frankfurt.” a declarat Toma Tataru, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Oameni buni, poate puteti face o hartie, o plangere pe care sa o trimita parintii la inspectoratele scolare in toata tara. Sa o redacteze un avocat care sa prezinte si argumente juridice si sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE