miercuri, aprilie 17, 2024
ACTUALITATEAnalistul George Friedman spune că Rusia ar putea ataca România, pentru a-i...

Analistul George Friedman spune că Rusia ar putea ataca România, pentru a-i forța pe americani să reducă sprijinul logistic pentru Ucraina

Cunoscutul analist american, George Friedman, spune că una dintre opțiunile Rusiei în contextul problemelor militare din Ucraina, ar fi să atace România sau Moldova.  Motivul? Un atac asupra unui aliat american i-ar diminua posibilitatea Washingtonului de a sprijini logistic Ucraina, Washingtonul urmând să fie angrenat pe două fronturi, scrie Friedman.

În articolul său, Friedman explică faptul că principala problemă a rușilor în războiul din Ucraina o constituie sprijinul logistic pe care SUA îl acordă Kievului.

În afară de opțiunea nucleară, afirmă Friedman, Rusia are șpectrul de a ataca România sau Moldova, datorită apropierii geografice a celor două față de Ucraina.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Americanul  notează că „Rusia trebuie să schimbe dinamica războiului, dacă nu vrea să fie forțată spre o înțelegere politică.

Cheia este de a produce amenințări pentru ucraineni din mai multe direcții, atât tactic, cât și strategic. Într-adevăr, nevoia lor principală este să împrăștie logistica SUA prin crearea unei amenințări militare serioase pentru un alt aliat american sau atacând direct pe unul. Nu este clar că SUA ar fi incapabile să furnizeze două fronturi, dar ar putea să dezechilibreze SUA și să le forțeze să reducă sprijinul pentru Ucraina, deschizând posibil oportunități pentru Rusia”.

Cele mai plauzibile ținte sunt, în opinia lui Friedman, România și Moldova.

Geografia oferă puține opțiuni în acest sens, dar cele mai probabile sunt Moldova și România, două țări legate între ele. Nu ar putea fi o ofensivă terestră, ci ar trebui să profite de Marea Neagră, debarcând forțe semnificative în România, membru NATO și gazdă a unei forțe navale americane. Pentru a realiza acest lucru, rușii ar trebui să folosească mai întâi rachete pentru a elimina rachetele antinavă ucrainene precum cele care au scufundat nava Moscova. Făcând acest lucru, ei ar trebui să obțină și să mențină superioritatea aeriană sau cu rachete asupra Mării Negre și apoi să aterizeze și să depună suficientă forță pentru a obliga forțele române în luptă alături de forțe americane substanțiale. Având în vedere că există forțe navale americane în afara Bosforului și având în vedere că mandatul NATO sau necesitatea absolută ar forța Bosforul să se închidă, acest lucru ar reprezenta o amenințare serioasă pentru ruși. Adăugați la aceasta un atac aerian asupra forțelor ruse și probabil că această operațiune ar eșua”, notează Friedman.

Rusia rămâne în pană de soluții, iar costul politic al abandonării războiului ar fi enorm.

„Un atac asupra țărilor baltice ar aduce un atac polonez semnificativ pe flancul Rusiei, iar lansarea unui atac asupra Finlandei, de exemplu, ar fi detectată și anticipată. Același lucru este valabil și cu România, dar cu oportunități ceva mai mici.

Desigur, gambitul românesc în sine este extrem de dubios, dar aici presupunem că Rusia a fost forțată să se apere și că nu este dispusă să abandoneze războiul. Puține opțiuni sunt atractive în acest moment, dar costul politic al abandonării războiului este enorm. Dacă trebuie să continue și rușii nu pot recâștiga inițiativa, atunci doar o rugăciune este singura opțiune ce le rămâne.

Opțiunea finală este una despre care am scris înainte, respectiv masarea forțelor în est și apoi atacarea Ucrainei. Aceasta rămâne soluția cea mai probabilă pentru Rusia, presupunând că poate masa, antrena și motiva o forță suficient de mare. Dacă nu, Rusia ar putea obține o remiză slabă, dar nu își poate impune voința asupra Ucrainei”, concluzionează Friedman.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

7 COMENTARII

 1. Cu respect ,dle Somanescu ,am absolvit clasele I-IV de vreo 50 de ani,Rusia,daca ne va ataca vreodata conventional,va trimite aici niste rachete si poate niste avioane de bombardament dar avand in vedere eficienta apararii antiaeriene a SUA nu cred ca vor risca nici atata lucru.Eu unul ,chiar daca spatiul public ne sperie mereu cu o presupusa agresiune rusa ,nu ii cred atat de tampiti sa se intinda mai mult decat ii tin osanza.Povestea asta ca SUA va deturna catre noi resurse militare destinate Ucrainei ,mi se pare mie ca noi,romanii,am devenit atat de infatuati ca nu mai suntem cu capul pe umeri.Va salut.

 2. O minciuna.Sprijinul pentru Ucraina vine prin Polonia in proportie de 90%.Vine si prin colonie undeva vreo 10 la suta ,chiloti,maieuri ,pantofi,uniforme,ceva 7,62 si conserve.Dupa ce mogulii internetului ne-au taiat accesul la orice informatie care vine dinspre Est orice om care mai are capul pe umeri ia tanguielile astea cu rezerve.Aceeasi politica tampita a practicat-o si regimul lui Antonescu ,armata rosie era la marginea Bucurestiului si slugile regimului de atunci urau beti la Capsa si celelalte spelunci ale Bucurestiului “davai ceas,davai palton” findca la radio lise spunea continuu ca “aliatii germano-romani ” ii aruncau pe rusi peste Prut.Ce sa facem daca multi dintre noi am baut cerneala la scoala.

  • N-ați înțeles. Omul zice că ar putea ataca România pentru a-i obliga pe americani să lupte și aici și să folosească din resursele destinate Ucrainei aici, pe un front pe care nu-i interesează pe ruși. Un atac diversionist.

 3. Ce spun nebunii astia aici?? Cititi cu atentie!! 2303-11=2292 vaccinati infectati = bilantul de astazi! Cum era faza aia? “Sigure si eficiente”?! Unde e Gheorghita? Unde e Rafila? Unde e Arafat? Tremura toti sub pat sau sub covor?? Si ii da pe fata tocmai TVR, “sursa oficiala”?? (aceiasi presa ultra-mituita in timpul pan-isteriei covid?)

  “În ultimele 24 de ore, au fost raportate 2.303 cazuri noi de infectare cu COVID, dublu faţă de luni, şi 16 decese, dintre care 11 la persoane nevaccinate, arată bilanţul Ministerului Sănătăţii de marţi.”
  sursa:
  http://stiri.tvr.ro/bilan-ul-covid-de-mar-i-2-303-cazuri-noi-dublu-fa-a-de-luni-i-16-decese-11-pacien-i-erau-nevaccina-i_914468.html#view

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE