luni, iunie 24, 2024
OPINIIAm întâlnit și români mai puțin surprinși

Am întâlnit și români mai puțin surprinși

România este țara „breaking news”.

Probabil că suntem în topul țărilor europene la numărul de burtiere tv, la alerte, la aplicații de prevenire a dezastrelor, la tot ce ține de capitolul „șoc și groază”.

Deși se spune că, „frica păzește pepenii”, frica noastră s-a extins treptat și este întreținută astfel încât nici măcar nu mai știm dacă mai avem acei pepeni ce fac obiectul pazei. Dacă, nu cumva, în loc de pepeni avem butoaie cu pulbere ce își așteaptă rândul zilnic în a ne întreține frica iar totul se transformă într-un joc grotesc redundant. Căci frica nu doar păzește pepenii, ci îi păzește pe mulți dintre cei responsabili de dezastre. Iar propagarea fricii face parte din acest cerc vicios din care, din păcate, mai devreme sau mai târziu, nimeni nu scapă.

Mulți au simțit ce se întâmplă. Cei ce prețuiesc libertatea, în general, detestă frica, dar nu pot ignora dezastrul, distrugerea în masă. De aceea au preferat să scape, să plece, să-și ducă viața undeva în afara granițelor. Nu banii au fost motivul, deși asta se sugerează ori de câte ori deschide un demagog subiectul. Nu banii, ci siguranța. Siguranța lor și a familiilor lor. Oricât de dramatic sau teatral ar suna, din ce în ce mai mulți români nu se mai simt în siguranță în propria țară. Și dovada că au avut dreptate o dă seria de dezastre din ce în ce mai dese din ultimii ani, ultimele luni sau săptămâni. Vă las pe voi să alegeți.

Citește și: Unul dintre cei mai importanți intelectuali români, prof. univ. dr. Lidia Vianu: Se cheamă naționalism ceea ce am pierdut, și, fără conștiința unui „acasă“, toate valorile morale sunt compromise

Aproape toți am anticipat. Nu era greu. Nu trebuia să fii vreun geniu în a anticipa dezastrul, minciuna, incompetența, examenul picat al unui Stat defect. Dezastrul în sănătate, în educație, în infrastructură, în sport. Dezastrul economic, atomizarea cetățenilor, manipularea.

O presă vândută, presă care a încetat de mult să mai țină cont de deontologie sau de principiile jurnalistice, fiind doar o unealtă în mâna corupților. Un guvern corupt, ineficient și incompetent în esență. Instituții ce sunt finanțate puternic pentru a controla, a manipula, a dezinforma sau chiar a-și teroriza proprii cetățeni. Drepturile individuale garantate de Legea Fundamentală a Statului au devenit o glumă. Justiția – subiect de neîncredere. Competența la nivel de guvernare – aproape o utopie.

Din nefericire pentru noi, clasa politică actuală nu gândește, doar execută.

Și nu, nu vor veni europenii să ne oblige să ne apărăm interesul. Vor veni doar să și-l apere pe al lor și să se asigure că suntem suficient de dezbinați sau de ușor manipulabili pentru a nu avea probleme pe viitor. Miliarde de euro investite în vaccinuri care au ajuns la gunoi sau în armament pentru războiul altora. Proiecte făcute paravan pentru a fura, buget mărit pentru servicii, jandarmi mulți, poliție prost echipată, interlopi și bombardieri. Sunt sute de motive. Motive care cer un răspuns ferm al unei societăți civile sănătoase. Nu e cazul la noi. Visam la bani ușori, la influencereală, la păcălit urmăritorii de pe internet. Ne dorim bani mulți prin oportunism. Un boom pe Amazon, urmăritori pe tik-tok. O Românie plină de creatori de conținut, dar golită de bun-simț, demnitate și mândrie.

Patriotismul a devenit un termen de care se dezic noile generații, fără să înțeleagă că patriotismul este o atitudine, un zid ce își apără cetățenii. Fără patriotism, stăm neputincioși, în genunchi, în fața plutonului de execuție. Un popor vulnerabil nu va fi iertat de realitate.

Realitatea ne lovește. Deja lovește des. Nu se mai pune problema vreunui moment în care suntem surprinși. Devenim imuni la propria noastră suferință. Cei ce au rămas în România, nu fac nimic. Nici cei care au părăsit țara nu mai fac. Ne plângem cu toții pe rețelele sociale, ne vărsăm aici toate frustrările, apoi ne vedem de treaba noastră. Nu avem timp sau chef, nici entuziasm sau curaj să ieșim. Nu am învățat încă să cerem ceva concret, să ne unim în jurul unor idei clare, reale, bine schițate. E mai ușor, poate mai confortabil să îi acuzăm pe toți ceilalți, mai puțin pe noi înșine. Letargia nu salvează România. Lipsa de atitudine va duce la alte dezastre. Știm asta, dar nu ne împiedică să sperăm. Nu, nu sperăm la mai bine, ci, din nefericire, sperăm ca mâine să fim ocoliți, să putem supraviețui încă o zi neatinși, în timp ce seara, la știri, aflăm numerele necâștigătoare ale zilei.

… și tot așteptăm ( cu frică ) să SE întâmple ceva.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Cum bănuiesc că pe noul dvs. colaborator nu-l dă afară din casă onestitatea ?

    NU ÎNCEARCĂ SĂ SPUNĂ DACĂ NOI (ROMÂNIA) OM FI EXCEPȚIA!

    Judecând după figură, n-are rost să-l întreb ce știa și ce credea în 1989. Poate doar ce îi povestea familia – atunci, ori după.

    Ori dacă știe ce-i prin lume: în țara lui, regele s-a retras doar din motive de sănătate ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE